Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Dragiša Petrović povlači kandidaturu za Đurđevdansku nagradu iz oblasti novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

01. 04. 2019.

Autor: Dragiša Petrović

Dragiša Petrović povlači kandidaturu za Đurđevdansku nagradu iz oblasti novinarstva

Dugogodišnji novinar i urednik Radio Kragujevca i Prvog programa Radio Beograda Dragiša Petrović, povodom svrstavanja njegove knjige „Lažima je počelo“ u oblasti umetnost za Đurđevdansku nagradu, poslao je pismo Udruženju novinara Srbije (UNS). Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani gospodine Nikoliću,

Najpre, da Vam se predstavim: ja sam Dragiša Petrović, dugogodišnji novinar i urednik Radio Kragujevca i Radio Beograda 1, odakle sam otišao u penziju, ali se i dalje aktivno bavim novinarstvom.

Obraćam Vam se iz jednog naizgled bizarnog, ali po posledicama, veoma krupnog razloga.

Grupa iskusnih kragujevačkih novinara i profesora Univerziteta u Kragujevcu predložila je moje publicističko štivo „Lažima je počelo“ za Đurđevdansku nagradu u oblasti NOVINARSTVA.

Reč je o dokumentarnom štivu, istraživačkom novinarskom radu, o brutalnoj informativno – propagadnoj agresiji na Srbiju koja je predhodila oružanoj 1999. godine, trajala svih 78 dana i noći, nastavljena potom unutrašnjim konfliktima (izazvanim spolja) koji su doveli do 5. oktobra.

Ovaj rad obiluje izuzetnim dokumentima, prvi put objavljenim i sakupljenim na jednom mestu, izjavama političara i generala zapadnih zemalja, i opiranju srpskih medija i novinara (naravno i građana) da se te laži pobiju.

Uz visoku cenu, koja je uključila i raketiranje RTS-a, srpski novinari i mediji, uključujući i moj angažman, su uspeli da koliko toliko ogole laži Si En Ena, Bi Bi Sija, Slobodne Evrope, Dojče velea, Njujork tajmsa, ali i političara tipa Klinton, Bler, Olbrajt, Širak, Šreder, Solana, Klark, Voker...

Međutim, taj moj rad, koji su predložili već pomenuti novinari i profesori Univerziteta, Vaši „prepametni“ članovi Odbora, Komisije, ili ne znam ko već, svrstavaju u oblast – UMETNOST!

Načinjeno je ozbiljno krivično delo, jer je bez mog i znanja predlagača „Lažima je počelo“, prebačeno u drugu oblast za koju se nije konkurisalo.

Reč je, poštovani gradonačelniče, o FALSIFIKATU i ZLOUPOTREBI. Ali, tu se priča ne završava. Spisak se objavljuje u Kragujevačkim novinama sa FALSIFIKATOM, jer ispada da su moji predlagači publicistički rad „Lažima je počelo“ kandidovali za oblast UMETNOST što je van svake pameti.

Time ste se poigrali sa mojim imenom i profesijom, jer više od 40 godina pošteno i časno negujem svoju poziciju NOVINARA ne samo u Kragujevcu već i u celoj zemlji. Zbog toga sam odležao u zatvoru 22 dana u vreme „žutih“, a da mi nikada nije rečeno – za šta, doživeo torturu ja i moja porodica, kasnije sam saznao samo zato što sam pisao o korupciji i nemoralu članova Điđićeve vlade i što sam upotrebio u naslovu u podgoričkom Danu njegovu misao –„Kome je do morala neka ide u crkvu“.

U vreme Verka Stevanovića, koji je proganjao moju porodicu, uznemiravao suprugu i ćerku, izricao neistine i brutalne laži o meni na svim njegovim TV i tadašnjim njegovim novinama – prešao sam u Radio Beograd, ali nisam želeo da napustim moj grad Kragujevac.

I kada su oni otišli sa vlasti, pomislio sam – nikada ne može biti gore. Prevario sam se, gospodine gradonačelniče.

Ovom igrom koje je FALSIFIKAT i krivično delo ja sam izvrgnut podsmehu i po mom radu se ispljuvalo. A trebalo je učiniti jednostavno: ako rad „Lažima je počelo“ ne zaslužuje da se nađe u oblasti za koju je predložen, izbaciti ga iz konkurencije uz naravno „debelo obrazloženje“ i  to bi bilo OK. Ali, Vaši ljudi, verovatno ne bez Vašeg znanja, prebacuju rad u drugu obalast za koju nije predložen.

Ja ću uz vlastite troškove da organizujem stručnu ekspertizu - vrsnih novinara, publicista i drugih znalaca.

Hoću da Vam pokažem da ste pogrešili. Da ste me oljagali, da ste mi se narugali, da ste me izvrgli podsmehu u mom gradu Kragujevcu za koji sam radio i u najtežim vremenima građanskog rata,embarga, sankcija kroz emisiju „Pečat vremena“ na Radio Kragujevcu afirmisao grad, Srbiju, a emisija se nalazila na stalnom pres klipingu Ujedinjenih nacija.

I dolazim do najvažnijeg: Vi i Vaš predsednik Parlamenta u izjavi za „Politiku“ povodom ovog slučaja opet potcenjujete i predlagače i mene, ali i građane Kragujevca. G. Petrašinović je toliko drzak da kaže da on ima pravo da predlaže kandidate (od sedam oblasti predložio je u pet) što je delimično u pravu, kao građanin ima, ali je nemoralno sa pozicije na kojoj se nalazi, i kao, ta, osoba kako kaže – ima uvid, prati rad u Kragujevcu.

Je l'  je to reč o nekoj novoj vrsti praćenja koju je svojevremeno primenjivao V. Stevanović i zbog čega su novinari (među njima i ja) napustili njegovu pres konferenciju.

Vi, s druge strane, u Politici govorite kako Kragujevčani ne razumeju baš ovo u vezi sa Đurđevdanskom nagradom, pa ste, eto Vi, kao dobra vila da im pomognete!

Potcenjuje gradonačelniče inteligenciju građana, i oni „knjiže“ svaki takav propust i uvredu.

Uostalom, nije bez razloga Vučić rekao da na lokalu ima mnogo onih koji bi hteli da budu „šerifi“. Pa posle je neko drugi kriv kada ovi protestuju, ali i ovakvim ponašanjem u mom slučaju, i ovakvim izjavama u Politici vi samo pojačavate gnev ljudi. Prisutna je osionost, bahatost i samozadovoljstvo, ali, znajte, malo ste se preigrali.

Povukao sam kandidaturu za Đurđevdansku nagradu.

To su učinili oni koji su me predložili uz zahtev DA SE U KRAGUJEVAČKIM NOVINAMA OBJAVI CEO TEKST POVLAČENjA, s obzirom da je u istim novinama objavljen FALSIFIKAT o predlogu rada "Lažima je počelo" za oblast UMETNOST.

Jer, ako sada lekarka treba da bude novinar, kako je za tu oblast predložio g. Petrašinović, šta onda ostaje – od novinara, koje Vi možda ne volite, ali je to profesija koja štiti interese građana. 

A ceo grad zna i bruji zašto je dotična gospođa lekarka predložena za oblast  NOVINARSTVA.

Neka vam je na čast. Što se mene tiče, imam mnogo profesionalnih nagrada, društvenih priznanja, odlikovanja...Iako sam POVUKA O KANDIDATURU, uradiću stručnu ekspertizu samo da bih Vam pokazao sa kakvim ljudima radite koji su jednostavno za neke stvari neznalice, zlonamerni, ili rade iz partijskog interesa, a ja mislim da su sve tri stvari u pitanju.

Nikada se ne predajem u dokazivanju istine koja je satkana i u ovom mom publicističkom radu „Lažima je počelo“.

 

Pozdrav,

Dragiša Petrović

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

02.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:52

ODBRANA PROFESIJE NOVNAR

Tipičan primer kako su se u manjim gradovima(van Beograda) osilili pojedinci na vlasti! Ali, čitajući tekst, stičem utisak da ovaj kolega štiti novinarstvo kao profesiju .Ako svi mi iz ove branše ne podignemo glas prototiv onih koji misle da sve znaju, da ,kako se kaže, ljude vide kao šahovske figure i pomeraju ih po svojoj volji zarad svojh uskih partiskih interesa ,nećeće nam se dobr pisati. Novinrstvo i novinar mora da budu jedinstveni u podršci (koju nesebično dajem kolegi) jer je to čin odbrane našeg dostojanstva.

Odgovori
pon

01.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:08

šta fali?

Što mu smeta što je u umetnosti? Umetnici su gubavci, ili šta je u pitanju?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi