Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Valjevski novinari: Uskraćeni smo za informacije o obolelima od kovida-19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

23. 04. 2020.

Valjevski novinari: Uskraćeni smo za informacije o obolelima od kovida-19

Novinari lokalnih redakcija i dopisnici nacionalih medija iz Valjeva poslali su pismo Udruženju novinara Srbije u kojem se navodi da ne mogu svakodnevno da dođu do zvaničnih informacija o obolelima od kovida-19, da se mediji u ovom gradu favorizuju, kao i da ne mogu da postavljaju pitanja u javnom interesu. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obraćamo vam se kao novinari nekoliko lokalnih redakcija i dopisnici nacionalnih medija iz Valjeva, koji godinama izveštavaju o dešavanjima u Valjevu i Kolubarskom okrugu, ali i kao profesionalci koji su izveštavali u situaciji vanrednog stanja 1999. godine kada su Zakonom i Ustavom postojale ograničene slobode informisanja.

Uprkos činjenici da je Valjevo jedan od najugroženijih gradova korona virusom u Srbiji, grad u kojem je do sada evidentirano zvanično 59 obolelih i skoro 1.000 ljudi u izolaciji, uprkos tome što se stanje svakim danom komplikuje i pogoršava, do sada se u ovom gradu, po tom pitanju niko nije zvanično oglasio. Mi, dole potpisani, novinari, zahtevamo da svi ovdašnji mediji i dopisnici dnevno dobijaju zvanične informacije o broju obolelih i smeštenih u izolaciju sa teritorije grada Valjeva, kao i sve ostale informacije koje su od značaja za javnost.

Podsećamo vas, najpre, da je u Republici Srbiji pravo na informisanje i slobodu medija zagarantovano Ustavom gde se, između ostalog, navodi pravo na obaveštenost koje uključuje “istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavanje o pitanjima koja su od javnog značaja”.

Valjevski mediji su od trenutka uvođenja vanrednog stanja uputili više pisama na različite adrese počev od Ministarstva zdravlja, Ministarstva kulture i informisanja, do Vlade Srbije sa pitanjem da li postoji neko ograničenje u izveštavanju u vreme vanrednog stanja.  Takođe upućena su i pitanja o epidemiološkoj situaciji u gradu i stanju u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama. Odgovori nisu stigli.

U Valjevu, od trenutka uvođenja vanrednog stanja, nivo komunikacije medija i gradske vlasti, odnosno Štaba za vanredne situacije, nije na zadovoljavajućem nivou. Komunikacija se svodi na to da Kabinet gradonačelnika dostavlja saopštenja nakon sednice Štaba za vanredne situacije Valjeva, ali novinarima nije omogućeno da postave pitanja koja su od značaja za funkcionisanje grada, a koja su istovremeno sami građani Valjeva dostavljali valjevskim redakcijama.

Zahtevi valjevskih novinara da se objave informacije koje su neophodne građanima nisu urodili plodom.  Valjevska vlast ćuti ili odgovara na pitanja samo određenih medija bliskih vlasti i gradonačelniku. Takođe na događaje se pozivaju samo mediji bliski gradonačelniku, dok se ostale redakcije ne obaveštavaju i ne pozivaju, nego im se dostavi saopštenje o nekom događaju poput nedavne posete Valjevu i ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, stručnjaka iz Kine i Rusije. Tako da je na delu diskriminacija medija, odnosno dostavljanje informacija samo pojedinim redakcijama u Valjevu, što je suprotno Zakonu o informisanju.

Valjevo je postalo mesto brojnih dezinformacija, od kojih su neke direktno doprinele širenju panike, stigmatizaciji obolelih, rastu straha kod građana, a ne treba zaboraviti da su svi navedeni produkti osnovni uzročnici rizičnog ponašanja.

Zato zahtevamo od vlasti, odnosno Štaba za vanredne situacije, da prekine ćutanje i uspostavi dnevnu komunikacija sa medijima bez razlike i diskriminacije, i da o situaciji u valjevskom zdravstvu, epidemiološkoj situaciji u gradu, govori struka - zdravstveni radnici, predstavnici zdravstvenih institucija u Valjevu, a da predstavnici lokalne samouprave govore isključivo o pitanjima vezanim za funkcionisanje grada u vreme vanrednog stanja bez favorizovanja medija, kako je to do sada bio slučaj.

Insistiramo na pravu svih građana Valjeva da budu informisani o svakodnevnim dešavanjima istinito i zvanično na način koji je predviđen zakonom, a zagarantovan Ustavom Republlike Srbije.

Pismo je upućeno Vladi Srbije, predsedniku Srbije, Ministarstvu zdravlja, Štabu za vanredne situacije Valjeva, Gradonačelniku Valjeva, Kolubarskom upravnom okrugu, UNS i NUNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi