Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Ministarstvo odbrane: Vojnim osiguranicima recepti za šest meseci, starijima od 65 mogu preuzeti volonteri
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

04. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Ministarstvo odbrane: Vojnim osiguranicima recepti za šest meseci, starijima od 65 mogu preuzeti volonteri

Ministarstvo odbrane odgovorilo je Udruženju novinara Srbije za rubriku "Građani traže da novinari pitaju" da u vreme vanrednog stanja zbog pandemije za vojne penzionere starije od 65 godina recepte izabranih lekara i lekove iz apoteka mogu podizati članovi njihovih porodica kao i komšije, prijatelji, volonteri, ali da je potrebno da na uvid donesu zdravstvenu knjižicu i medicinsku dokumentaciju vojnog osiguranika.

"Regulisali smo da izabrani lekari za lekove koji se koriste u terapiji hroničnih bolesti mogu izdavati recepte za period od šest meseci, pri čemu će se lekovi podizati na mesečnom nivou. Uz to, produžen je i rok važenja konzilijarnih mišljenja koje vojno-zdravstvene ustanove izdaju vojnim osiguranicima i članovima njihovih porodica za još šest meseci", naveli su iz službe za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Podsetimo UNS-u se obratila unuka bake od 94 godine koja je vojni osiguranik i navela da ima problem sa nabavkom lekova s obzirom na to da Vojni zdravstveni fond nema elektronski recept.

"Pozvala sam Vojno-medicinski centar na Novom Beogradu, gde sam dobila drzak odgovor da po recept dođem sama. To znači da u jeku pandemije, umesto kod kuće, treba da budem u čekaonicama VMC-a. Ima mnogo samih, starih ljudi, a gradski prevoz ne funkcioniše. Kako će vojni fond da reši taj problem?", pitala je ova građanka.

Iz Ministarstva odbrane rečeno je i da Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Udruženjem vojnih penzionera Srbije, a u skladu sa kadrovskim mogućnostima, radi na tome da izađe u susret i nađe način za pružanje pomoći najugroženijim kategorijama vojnih osiguranika.

U svom odgovoru Ministarstvo odbrane se izvinilo zbog nesporazuma u komunikaciji sa pripadnicima Vojnomedicinskog centra „Novi Beograd“.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

08.09.

2022.

Maksa [neregistrovani] u 18:01

Nemamo svi ista prava

Propisi nisu isti za vojne i civilne osiguranik. Mi smo još u srednjem veku, danas nema dovoljno recepata za terapiju
a civilnih recepata nema jer oni imaju elektronske recepte. Moram se odreći lekova il i kupiti za gotov novac.

Odgovori
čet

09.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 22:11

Re:

Mogu da se podignu u državnim apotekama, ako ih nema u vojnim, i da se pri tom ipak ide u VMC da vam recepte overe u njihovoj apoteci. Dakle, u svakom slučaju, moramo svakog meseca ići u VMC. Meni on nije blizu, gradski prevoz ne radi za nas, kola nemam, imam 67 god, a nemam novac za taxi da pošaljem ikoga mladjeg. I ne znam na koji broj da pitam koji volonteri idu iz Zemuna do N BG na VMC po recepte, overu recepata, vraćanje sa lekovima nazad u Zemun. Čini mi se da su vojni osiguranici pušteni niz vodu.

Odgovori
pon

06.04.

2020.

Драган 031 [neregistrovani] u 20:24

Још компликованије

Побољшање у пракси изгледа овако. Изабрани лекар војним осигураницима пише на папиру рецепте. Јутрос је изабрани лекар написао за војног осигураника рецепте за терапију за два месеца. Када је осигураник дошао у апотеку одбили су да му дају лекове за два месеца (како су до сада чинили) већ мора доћи поново по лекове за други месец али је осигураник упозорен да рецепт важи само 30 дана. Какво је овде побољшање. Никакво, напротив осигураник мора поново ићи у апотеку а након два месеца поново код изабраног лекара. Таква је пракса а шта је теорија то смо већ видели.

Odgovori
ned

05.04.

2020.

anonymous Bora [neregistrovani] u 17:53

Podizanje lekova u apotekama

Pošto vojni osiguranici svoju redovnu terapiju podižu na posebne recepte VMC svakog meseca posle odlaska kod svog izabranog lekara, a ne putem e-recepta kao što je rešeno kod civil koji važe šest meseci ili kada specijalista promeni terapiju. Da li vojni osiguranici mogu da podižu svoju terapiju za vreme vanrednog stana u Državnim apotekama na osnovu prepisane terapije Specijaliste uz Zdravstvene knjižice . Dali lekove za vojne osiguranike sterije od 65 godina mogu da podižu članovi njihovih porodica ili volonteri.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi