Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Pitanja građana: Zašto ne mogu pravo u apoteku, ako je produženo važenje recepata? Da li će novčana pomoć države završiti kod zaposlenih?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

10. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Pitanja građana: Zašto ne mogu pravo u apoteku, ako je produženo važenje recepata? Da li će novčana pomoć države završiti kod zaposlenih?

Udruženju novinara Srbije je stiglo na desetine pitanja građana koji traže odgovore nadležnih, a mole novinare da ih postave kako bi mogli ostvariti svoja prava u vreme vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije koronavirusa.

Pozivamo novinare da pitanja postave nadležnima, a UNS takođe traži i objavljuje odgovore na sajtu www.uns.org.rs u rubrici "Građani traže da novinari pitaju" i svojim društvenim mrežama.

- Predao sam zahtev za penziju u decembru, rešenja i penzije još nema. Kako da preživi u ovoj situaciji neko ko nema ni penzije ni plate ni pomoći države?

  - Ako domovi zdravlja, kao novoproglašeni korona-punktovi treba da rade do 22h, na koji način će građani nekažnjeno moći da dođu do njih ukoliko osete simptome?

- Da li će poslodavac koji u vreme vanrednog stanja posluje kao i pre njega (prihoduje isto ili više), a radnici ostvaruju isti radni doprinos, moći da isplati plate  u istom iznosu iako je dobio državnu pomoć koja bi trebalo da pripadne zaposlenima kako se ne bi desilo da on plate praktično umanji za iznos državne pomoći?

- Da li je država predvidela ekonomske mere pomoći za one koji nisu na evidenciji nezaposlenih, nisu registrovani kao socijalni slučajevi, imali su povremene poslove, kao što je u mom slučaju – spremala sam tuđe kuće, a sada, u vanrednim uslovima nemaju nikakvog posla?

Državne ekonomske mere su se pobrinule za penzionere i starije od 65 god, privatnike koji su radili i ne rade više, frizere, kozmetičare i sl), one koji su bili zaposleni i dobili otkaze. Šta je sa nama?

- Kako mi je Orion telekom Beograd poslao opomenu i preti isključenjem interneta kada su rekli da niko ne sme da zaračunava kamatu, šalje opomene, dok traje pandemija?

- Imam više od 65 godina, išao sam noćas u četiri sata u apoteku, gde su mi rekli da su mi recepti istekli, da treba da obnovim. Da li će, ipak, da produže važnost tim receptima ili ne? Koja je procedura za produženje recepata o kom je govorio Ministar zdravlja? Da li je prvo potrebno otići u Dom zdravlja i tražiti produženje od doktora?

Odgovor: Pre odlaska u apoteku neophodno je pozvati odabranog doktora za produženje recepta

- Zbog čega zdravstvo ne zapošljava lekare koji su na birou rada?

- Zašto nisu uključene sve privatne klinike, laboratorije i lekari u borbi države protiv koronavirusa?

-  Kako da poštuju preporuke lekarske struke i Vlade Srbije domaćinstva kojima je protivustavno isključena voda ili struja već godinama? Takvih domaćinstava je mnogo, a u pitanju su ili zastarela dugovanja ili bespravni priključci sa enormnim iznosima za navodnu krađu struje. Da li neko razmišlja o tome da im bar u vreme ove pandemije priključi vodu ili struju?

- Na koji način će građani bez računa u banci dobiti obećanih 100 evra od Vlade Srbije?

- Zašto cena benzina nije pala? Cena nafte se strmoglavila u svetu i najniža je u poslednjih nekoliko godina. U Austriji je dizel gorivo ispod evra, a kod nas 1,3 evra.

Odgovor: Građani traže da novinari pitaju: NIS najavio niže cene goriva

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi