Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Opština Kula daje novčanu pomoć onima koji su ostali bez posla u vanrednom stanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

26. 04. 2020.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Opština Kula daje novčanu pomoć onima koji su ostali bez posla u vanrednom stanju

Kako je Udruženje novinara Srbije (UNS) saznalo za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Opština Kula obezbedila je novčanu pomoć za svoje stanovnike koji ostanu bez posla u vreme vanrednog stanja.

UNS je ranije pisao da Nacionalna služba za zapošljavanje nije predvidela vanrednu novčanu pomoć nezaposlenima koji su prijavljeni na birou rada, odnosno novčanu naknadu za one koji su dobili otkaz od uvođenja vanrednog stanja, a ne ispunjavaju zakonom predviđene uslove.

Međutim, primer Opštine Kula pokazuje da gradovi i opštine imaju mehanizme da pomognu, te bi oni koji su ostali bez posla trebalo da provere imaju li pravo na novčanu pomoć u mestima u kojima žive.

Opština Kula, saznaje UNS, izdvojila je dva miliona dinara za pomoć onima koji su posle 15. marta ostali bez posla.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju građani sa teritorije ove opštine koji se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i opštini dostave Rešenje o prestanku radnog odnosa, rekao je UNS-u Strahinja Paravina, pomoćnik predsednika Opštine Kula.

„Svako ko prijavi opštini da je ostao bez posla tokom vanrednog stanja, dobiće od četiri do 10 hiljada mesečno, u zavisnosti od broja članova porodice. Ova pomoć će se isplaćivati mesečno tokom trajanja vanrednog stanja. Za prvih mesec dana prijavilo nam se petnestak ljudi koji bi ovih dana trebalo da dobiju nadoknadu. Pravo na pomoć imaju svi oni koji su ostali bez posla zbog vanrednog stanja, bez obzira da li su pre toga radili mesec dana ili godinama. Na sreću, nismo imali puno prijava i mislim da nećemo iskoristiti sva predviđena sredstva", dodaje Paravina.

Oni koji su ostali bez posla dokumenta sa zahtevom za novčanu pomoć mogu da pošalju opštini Kula imejlom ili poštom.

Opština Kula pomaže i onima koji su radili povremene ili privremene poslove, a takođe su ostali bez posla zbog proglašenja vanrednog stanja i nemaju nikakve prihode. U saradnji sa Centrom za socijalni rad predaju se zahtevi da bi se i njima omogućila pomoć tokom ovog perioda.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi