Naslovna  |  Aktuelno  |  Pogledi  |  Trajna svedočanstva medijskog bezumlja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pogledi

28. 04. 2021.

Autor: Mile Radenković (Skoplje) Izvor: UNS

Pogled iz Skoplja

Trajna svedočanstva medijskog bezumlja

„Alo načelniče“ - tako su zvučale reči koje su postale sinonim za bahatu spregu između novinara, političara i biznismena u Makedoniji, dugu dve decenije. Akteri su joj nekadašnji urednik u Sitel televiziji Dragan Pavlović i takođe bivši direktor tajne makedonske policije Sašo Mijalkov.

Reč je o obelodanjenom snimku telefonskog razgovora između njih dvojice, u kome ovaj drugi svom medijskom glasnogovorniku priča kako je namestio i javno hapsio Ljubeta Boškovskog, bivšeg ministra makedonske policije. U tom apsurdnom petominutnom razgovoru, koji izgleda kao skeč, sadržane su sve anomalije nečasne saradnje između poslenika sedme sile i moćnika iz vlasti i biznis elite.

Praksa „Alo, načelniče“, zacementirana je u desetogodišnjoj vladavini vmrovaca, a u njoj se imenom i prezimenom etablirali novinari koji su se rugali i novinarstvu i etici, fabrikujući neistine i klevete, protiv ondašnje opozicije i svih i svakoga ko se na bilo koji način zamerio sviti premijera Nikole Gruevskog.

Zahvaljujući čuvenim „bombama“ aktuelnog premijera Zorana Zaeva - obelodanjeno je milion i sto hiljada, od tri i po miliona, snimljenih telefonskih razgovora. Zanimljivo je da su glavni akteri u objavljenim razgovorima Gruevski i njegovi najbliži saradnici i uvek neki vlasnik medija, urednik i novinar. Neki od tih razgovora prevazilaze granice zdravog razuma i ostaju trajni svedok bezumlja i bahatosti sprege između vlasti i novinarstva.

Za ilustraciju, ovom prilikom pomenućemo dve sramne epizode iz pomenute nakaradne saradnje nemoralnih novinara i pokvarenih političara. Prva se tiče pomenutog hapšenja ministra Boškovskog, odnosno reprize tog sramnog čina. Šef tajne policije, Mijalkov, urednika Pavlovića grdi što na vreme nije poslao televizijsku ekipu pa je hapšenje moralo da se ponovlja samo kako bi Sitel televizija imala ekskluzivni snimak. U drugom slučaju, šef kabineta premijera Gruevskog, Martin Protuđer diktira tekst direktoru Televizije kanal 5, a potom neimenovanom policijskom službeniku naređuje da sa svojom ekipom „još noćas“ zapale restoran poznatog i neposlušnog ohridskog ugostitelja. Dogovori su ispunjeni, TV kanal 5 je plasirala klevetničku informaciju, a restoran u Ohridu je izgoreo do temelja.

Vreme, taj neumitni sudija je učinilo svoje pa su se, posle promene vlasti i bekstva Gruevskog u Mađarsku, njegovi prvi saradnici našli na vetrometini, a dvoje nedodirljivih, ministar policije Gordana Jankulovska i šef tajne policije Sašo Mijalkov osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora. Njihovi medijski komesari - pomenuti Pavlović, Milenko Nedelkovski, Ivona Talevska, Janko Ilievski i još desetak njih mesecima žive u strahu čekajući sudski poziv ili policijsku patrolu. Premijer Zoran Zaev je još pre dve godine izjavio i najavio da će svi medijski saradnici Gruevskog i njegove ekipe biti pozvani na sud.

Nedavno hapšenje Orce Kamčeva, biznismena i jednog od najbogatijih Makedonaca, inače glavnog poslovnog partnera pritvorenog Saše Mijalkova, aktuelizovalo je pitanje kad će Pavlović i njemu slične kolege odgovarati za počinjena zlodela. Na to pitanje posredno je odgovorio premijer Zaev, rekavši nedavno, da „nema nedodirljivih i da će doći red i na sve koji su u režimu odbeglog premijera Gruevskog bili umešani u kriminalne i druge radnje“.

Hapšenje biznismena Kamčeva, koji je velikodušno finansijski pomagao neke pisane i elektronske medije, u igru je uvuklo i Branka Gerovskog, uglednog makedonskog izdavača i novinara. Naime, on je prilikom hapšenja Saše Mijalkova i Orce Kamčeva, u svojoj kolumni napisao da bi voleo da čuje i drugu stranu, odnosno priču uhapšenih, pa da na osnovu toga, treba izvući zaključak da li je ispoštovana zakonska procedura. Dan iza toga, Gerovski se našao pred unakrsnom vatrom medija čiji su vlasnici njegovi esnafski protivnici Milenko Nedelkovski i Saše Ivanovski.

I oni i autori tekstova na socijalnim mrežama, prozvali su Gerovskog „advokatom kriminalnog dvojca Mijalkov Kamčev“ i zapretili da će objaviti snimak telefonskog razgovora u kome Kamčev kaže da će (Gero) Gerovski, na ruke dobiti 25 hiljada evra i da će „krenuti da puca iz svih oružja“. Naravno, protiv aktuelne vlasti koju personifikuje premijer Zoran Zaev.

Gerovski je negirao da je bilo kad i bilo kome naplatio novinarsu uslugu i pozvao Nedelkovskog i Ivanova, da objave snimak njegovog navodnog razgovora sa pritvornim biznismenom Kamčevom.

Bilo kako bilo, najavljeni novi sudski procesi Mijalkovu, Kamčevu i njihovim pomagačima, na svetlo dana će pokazati i njihove medijske saradnike, koji su, otvarali ili zataškavali kriminalne afere sa milionskim profitima i stradanja stotinu neposlušnih firmi i pojedinaca. Dodatna nezgoda po dva neprijateljska novinarska bloka-vrmovaca i ostalih, svakako je što i jedni i drugi poseduju informacije i materijalne dokaze da su aktivno učestovali u kriminalnim aktivnostima svojih mecena, na obe strane.

Kad su svojevremeno Dragana Pavlovića, perjanicu vmrovske propagande u vreme vladavine Nikole Gruevskog, pitali zašto kompromituje novinarsku profesiju, plasirajući „čiste“ neistine, on je lakonski odgorio: „Onaj koji najbolje plaća uvek će imati moje novinarske usluge“. Nova vlast socijaldemokrata je protiv Pavlovića pokrenula 18 sudskih procesa, a više od polovinu od njih odnosi se na prekršaje koje je ovaj učinio u sprezi sa vmrovskim vlastima, kojima je  celu deceniju bio udarna medijska igla. Na žalost, njegovom devizom „ko više plati“,  rukovodili su se i urednici i novinari u nekim drugim medijima, i za to bili obilno nagrađeni, visokim honorarima, stanovima, a mnogi su šurovanje sa  vlastima iskoristili da organizuju biznis koji nema dodirne tačke sa novinarstvom.

A da bi apsurd bio potpun, i nove vlasti su „plaćenim propagandistima“ ponudili iskupljenje, ponudivši im saradnju. Pomenuti Pavlović je javno priznao da mu je, docnije osuđena Katica Janevska, šef Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ponudila nagodbu, koju je, navodno odbio. Ako je Pavlović odbio saradnju, prihvatili su je mnogi drugi, žestoko se ustremivši na pale svoje bivše nalogodavce. Jedna od takvih je i Televizija kanal 5, koja, kao nekada Gruevskog, sada napadno često ugošćuje aktuelnog premijera Zaeva.

Imajući u vidu činjenicu da većinu vodećih makedonskih kompanija, koje sponzorišu aktuelne medije, i dalje kontrolišu pritvoreni Mijalkov i Kamčev, na delu je modifikovana forma narodne poslovice - više nije „Veži konja gde ti gazda kaže“, već „odveži konja kad ti gazda kaže“. Dovoljno je odslušati udarne vesti na elektronskim medijima ili pročitati naslove na internet portalima, pa shvatiti da je reč o „Vrzinom kolu“, kojem svirku plaćaju glavni gosti u makedonskim istražnim i drugim zatvorima.

Zanimljivo je naglasiti da je javno mnjenje u Makedoniji, kao i čitava medijska sfera, retko podeljeno na one koji svim silama brane optužene „vmrovske“ medije i novinare i druge koji traže njihov linč. Budući da su nove afere sa „prodajom pasoša kriminalcima“ i „trgovina drogom rođaka premijera Zaeva“ u žiži ovdašnje javnosti, nastavak priče o „novinarima plaćenicima“ će pričekati neka bolja vremena ili promenu vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi