Naslovna  |  Aktuelno  |  Pogledi  |  Korona i mediji na mekši, češki način
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pogledi

09. 05. 2020.

Autor: Risto Lazarov Izvor: UNS

Pogled iz Praga

Korona i mediji na mekši, češki način

Kad u ono virusno doba krenete za Prag (nije bitno kako, važno da stignete) naravno da će te uz prtljag poneti i sve strahove kojima su vas "pumpali" na brdovitom Balkanu, skoro pa svejedno odakle ste krenuli.

Na praškom aerodromu nema putnika, mukla tišina, nikakva posebna procedura, samo ti službeno lice ovlaš pogleda u pasoš i doda ti jedan listić sa uputstvima o ponašanju u vreme korone.

Dakle: treba da se imejlom javite na određenu adresu i da potvrdite da ste došli, da bi sa par minuta dobili precizne instrukcije. Ustvari, dobijate ljubaznu dobrodošlicu, da treba da boravite 14 dana u tzv. kućnoj izolaciji - za ne daj bože dobijate i broj telefona na kome se možete javiti.

Narednih 14 dana niko vas ni na koji način neće proveravati da li baš čučite kući. Kad prođu te dve nedelje - onda po propisima koji važe za starosedeoce. A zašto vam je čudno i što vas čudi, ovo, još malo pa redovno stanje?! Pa, znate da su u Češkoj. 

Ljubazni domaćini vam brzo objasne: još od samog početka, preduzimajući sve neophodne borbene mere protiv opakog virusa, češka vlada se nije odlučila za radikalne  mere nalik zabrane kretanja, policijskih časova i tome slično, nego je urađeno ono što hteli-ne hteli mora da se uradi: zatvoriti sva mesta masovnih okupljanja (molove, stadione, parkove) i dati građanima neophodna uputstva: obavezno sa maskama i medicinskim rukavicama, odstojanje od dva metra i kretanje u "grupama" po dvoje. Ni reč više.

Čak je šef kriznog štaba malčice ljutito dobacio novinarima: to vam je sve, valjda ste svesni kakve opasnosti nosi svojeglavost u susretu sa virusom, pa ako pokušate da se pravite važni nastradaćete vi, a ne ja... I to je bila da početna i jedina kap straha koja je javno izrečena.

Mediji u celini, najredovnije i veoma profesionalno prate dnevne rezultate borbe protiv virusa, ali ne seju strah. Čak i prostorno: nisu sasečeni i izpoukidani svi ostali (redovni) sadržaji i ne govori se non-stop samo o virusu.

Svakog dana se ne održavaju i pres konferencije posvećene virusu i u tome niko ne prepoznaje ležernost vlasti, već naprotiv, napor da se ne stvara panika iliti infopandemija, reč koji je u javnom ophođenju doneo sam virus.

Svi mediji ujutro objave grafičke tabele sa brojem testiranih, pozitivnih, obolelih, onih koji su u kritičnom stanju i umrlih. Nema kovid-19 bolnica, nego se koriste redovni bolnički kapaciteti. Dopremljena je pomoć sa raznih strana, a i sama država je nabavila sve što je neophodno da bi se izašlo na kraj sa virusom.

Najtraženiji za novinare je "šef parade" Roman Primula, vodeći češki epidemiolog čija je, što se kaže - zadnja. Naravno da ima i drugih sadržaja - od intervjua sa lekarima, onih koji su se izlečili, pa do toga kako se odvija snabdevanje građana.

O onim u poznijim godinama brigu vode na hiljade volontera. Na ulazu u svakoj zgradi u Pragu, imate listiće sa imenom i telefonskim brojem volontera, koji će vam ljubazno doneti sve što vam treba. I tako, u jednom ujednačenom ritmu, Češka je dobila prvu fazu borbe sa gripom.

Stranačkih prepucavanja i to pristojno intoniranih, jedva da je bilo po medijima. I ako ih ima, oni se glavno odnose na ekonomske mere, na ekonomski život čija je obnova već započela. Uveliko se debatira o obnavljanju proizvodnje, trgovinske razmene, saobraćaja, hotelijerstva i turizma.

Oni mediji koji su naklonjeniji vladi, nagoveštavaju brži ekonomski oporavak (to "brži" se meri sa najmanje pet godina) dok opozicija je suzdržanija što se lepo vidi, crno na belo, u parlamentarnim debatama.

Dakle, stanje u medijima je takoreći redovno: virus ima prioritet, ali se o njemu piše bez zluradosti i bez ikakvog zataškavanja od bilo koga i u korist bilo koga.

U toku su velike ankete sa privrednicima o budućnosti ekonomije, pri čemu se ne krije strahovanje od toga kakve će biti i kako će se iskoristiti mogućnosti oporavka.

Prave se mnoge analize i projekti da cena svih peripetija koje je doneo virus bude što manja, uz uzdržavanja od katastrofičnih predskazanja u stilu "ništa više neće biti kao što je bilo", pogotovu sada, nakon što je češki zdravstveni sistem odneo vidljivu pobedu nad virusom korona. To ne znači da je obazrivost svih građana na volšeban način nestala i da je Češku obasjalo sunce samozadovoljstva.

I danas na ulici ne možete da sretnete nikoga bez maske, i danas vam je "zanimljiv za oko" način na koji se prolaznici mimoilaze po trotoarima. A toči se i pivo, pa se u velikim flašama nosi kući, radi održavanja nacionalne tradicije, a bogami i pivopijskog duha Čeha. 

* Autor je pesnik, bivši direktor Tanjuga i osnivač makedonske televizije Telma 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi