Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Novim preduzećima protiv starih dugova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

18. 10. 2015.

Autor: Jelena Popadić, Višnja Aranđelović Izvor: Politika

Ko pokušava da kupi Politiku

Novim preduzećima protiv starih dugova

Može se reći da bi mnoge vrsne knjigovođe mogle sa zavišću da gledaju na broj firmi koje su u poslednjih desetak godina registrovane u petospratnoj zgradi u Ulici Vlajkovićeva i to na brojevima 8 ili 6 a, gde je smeštena redakcija „Kurira”.



Veliki broj preduzeća otvaran je i zatvaran i u Bulevaru kralja Aleksandra 405 a, gde se nalazi fabrika EI „Nikola Tesla”. U ove dve zgrade, u poslednjih petnaestak godina, poslovalo je nekoliko desetina firmi, koje su se bavile ili se još bave poslovima vezanim za izdavačku delatnost.

Osnivane su i gašene sporadično, a kao vlasnici i direktori pominju se uvek iste kompanije i osobe.

Radisav Rodić, osnivač „Kurira”, stupio je na poslovnu scenu Srbije još šezdesetih godina prošlog veka. Tada je kao dvadesetjednogodišnji mladić osnovao zanatsku radnju. Prvi put je uhapšen 1979. godine jer se, kako navodi u sopstvenoj biografiji objavljenoj u „Glasu javnosti”, bavio „menadžerstvom u većem obimu”. Nakon što je odležao tri meseca u zatvoru, odlazi u Italiju, pa u Ameriku iz koje se vraća krajem osamdesetih godina. Šta je radio u Americi nije poznato, osim da je s izvesnim Brusom Ralstonom osnovao kompaniju „Ronako” i to u gradu Doveru u državi Delaver, poznatom američkom „poreskom raju”.

Posle povratka u Jugoslaviju 1988. godine Rodić osniva „ABC produkt” kompaniju, pravu porodičnu firmu. Osim osam članova porodice Rodić, kao vlasnik 85 odsto vrednosti preduzeća, prema podacima Agencije za privredne registre, upisan je upravo američki „Ronako”. „ABC produkt”, 2010. godine, spojio se sa Srpskom globalnom mrežom (opet u vlasništvu „Ronako”) i Proizvodno-prometnim društvom ABC, koje je takođe osnovano 1989. godine, a ugašeno 2010. godine. I u ovom ABC društvu kao jedan od vlasnika, osim Rodićeve uže i šire familije, javlja se preduzeće „Ronako”. Srpska globalna mreža ugašena je 2012. godine, a sve tri pomenuta preduzeća registrovani su na adresi Bulevar kralja Aleksandra 405 a.

Podaci APR-a ukazali su na to da su dva najpoznatija Rodićeva dnevna lista „Glas javnosti” i „Kurir” bila u vlasništvu kompanije „Agroz” iz Zaječara, čija je delatnost posredovanje u prodaji poljoprivrednih sirovina i životinja. „Agroz” je upisan kao vlasnik 100 odsto kapitala preduzeća „Kurir net” (osnovano 2005, a ugašeno 2010. godine) i „Glas javnosti”, osnovano i ugašeno u istom periodu kao prethodna firma.

Upravo je firma „Agroz”, čiji je direktor Prvoslav Drobnjak, koji je jedno vreme rukovodio i „Glasovom” štamparijom, kupila Tekstilnu industriju iz Vranja, koja je otišla u stečaj. Protiv Drobnjaka je 2010. godine poreska policija podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je oštetio državu za 113,6 miliona dinara.

Pre dve godine mediji su izveštavali da je u ovu spornu privatizaciju umešano nekoliko Rodićevih firmi, „Etigraf”, „ABC kompani” i „ABC printpak”. Sve firme registrovane su na adresi na kojoj se nalazi redakcija „Kurira” ili u već pomenutom Bulevaru kralja Aleksandra 405 a.

Kao direktor se pojavljuje Stevan Banković, a jedan od vlasnika „Etigrafa” je firma registrovana u Vlajkovićevoj 6 a, čudnog naziva i delatnosti – Društvo za pružanje intelektualnih usluga. Firma pod nazivom TIV (Tekstilna industrija Vranje) komerc i dalje je registrovana na adresi Vlajkovićeva 6 a, a u potpunom je vlasništvu „Balkan njuz grupe”, koja je u vlasništvu preduzeća „Eurokonto” koje se bavi računovodstvom. S oba ova preduzeća rukovodi izvesna Jovanka Starčević, a svi su registrovani na istoj adresi – u Vlajkovićevoj ulici. Starčevićeva, kao i Stevan Banković, rukovodi s nekoliko Rodićevih firmi. Banković je, prema podacima APR-a, bio ili je još direktor preduzeća „Stork grin”, „Termol doo”, „Umpak”, „Glas javnosti” „Glas info”, „Belege” (Mala Ivanča) kao i već pomenutog „Etigrafa” i Društva za pružanje intelektualnih usluga. Osim Bankovića, Starčevićeve i Drobnjaka, kao direktori Rodićevih firma pojavljuju se Goran Kostić i Zoran Aleksić.

Osim američkog preduzeća „Ronako”, u Rodićevim firmama pojavljuje se i američka firma „Stegan INC” koje je jedan od vlasnika novinsko-izdavačkog preduzeća „Alpet doo” (Bulevar kralja Aleksandra 405 a) koje je osnovano 1998, a ugašeno 2011. godine. „Alpet” je bio jedan od vlasnika srpske verzije američke firme „Ronako” koja je, kako kaže APR, poslovala od 1999. do 2012. godine. Rodićeve poslovne veze stižu i do Velike Britanije, pa je britanska firma „Markpak LTD” (čiji se jedan od direktora povezuje s poslovanjem na Sejšelskim ostrvima), suvlasnik preduzeća „Dolis”, čiji je aktuelni direktor već pomenuti Prvoslav Drobnjak. Britanski „Markpak” vlasnik je firme „Manami”. S obzirom na njegove internacionalne veze nije ni čudno da je Nemac Rademan Bernd bio direktor ugašenog izdavačkog preduzeća „Mama media”, čiji je vlasnik „Adria media grupa”.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

18.10.

2015.

Saša [neregistrovani] u 21:33

DOSTA O GLUPOSTIMA!

Da li je ovo UNS pion u obracunu Politike i Kurira?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi