Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Politika pravi primer neprofesionalnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

19. 10. 2015.

Izvor: Kurir

Politika pravi primer neprofesionalnosti

„Dragulj srpskog novinarstva" juče objavio više proizvoljnih tekstova o Kuriru, ali se nijednog trenutka nisu setili da pozovu našu redakciju za komentar, dok na naša pitanja ne odgovaraju

Iako dnevne novine Politika veoma često pišu, a njihova glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović govori o profesionalizmu, predstavljajući se usput kao „list pristojne Srbije" i „dragulj srpskog novinarstva", u svom jučerašnjem broju su tekstovima o Kuriru pokazali da su ipak još uvek daleko i od profesionalizma i od pristojnosti.

Oni koji drugima drže lekcije o tome kako treba raditi morali bi da znaju da jedno od osnovnih pravila u novinarstvu nalaže da se mora čuti i druga strana.

Nepotkrepljene tvrdnje

Na to, na kraju krajeva, obavezuje i pristojnost!

No, ništa od toga juče nismo pročitali na četiri strane Politike. A nismo ni mogli da vidimo zato što nijedan od novinara „najstarijeg lista na Balkanu" nije pozvao Kurir kako bi čuo „drugu stranu", a takođe niko nije poslao nijednu poruku ili mejl s pitanjima.

Eto kako radi Politika dok se sve vreme kune u profesionalnost.

Za razliku od njihovih tekstova, koji su uglavnom napisani na osnovu statističkih podataka, Kurir je prethodnih dana svoje pisanje o katastrofalnom poslovanju kompanije „Politika novine i magazini" potkrepio brojnim zvaničnim dokumentima.

Istovremeno, Politika je juče pisala i o našim navodnim kršenjima Kodeksa novinara. A ako ćemo o Kodeksu i profesionalnosti, treba imati u vidu daje na račun Politike Savetu za štampu takođe stizao veliki broj žalbi.

Međutim, sve one, na neki volšeban način, a najverovatnije zbog različitih pritisaka, skoro nikada ne dolaze na dnevni red Saveta. Razlog za to možda leži u činjenici da je prethodnih godina u radu tog tela učestvovala i Ljiljana Smajlović lično.

Kad će plata

Nezadovoljstvo među zaposlenima u Politici nikada nije bilo veće. Besni su zbog bahatog ponašanja direktorke Mire Glišić Simić, kojoj je samo bitno da sačuva svoje privilegije, astronomsku platu od čak 1,4 miliona dinara i ogromne bonuse, odnosno fotelju. Mi, „obični" zaposleni u Politici imamo, za razliku od topmenadžmenta, samo jednu brigu. Da li ćemo dobiti plate kaže sagovornik Kurira, koji je iz razumljivih razloga hteo da ostane anoniman, i dodaje da im je najmanje bitno u čijem su vlasništvu, a mnogo više kada će im plate biti bar za dinar veće od potrošačke korpe.

Toma Fila

Neka nam je bog u pomoći

Glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović je u svom jučerašnjem uvodniku kritikovala advokate Tomu Filu i Borivoja Borovića zato što su se oglasili povodom reći predsednika Tomislava Nikolića, koji je zloupotrebio položaj, komentarišući mogućnost da „Adrija medija grupa" preuzme „Politiku" i „Novosti".

Ona je poznate advokate, reklo bi se podrugljivo, nazvala „Kurirovim stručnjacima". Fila kaže da ne razume šta je Smajlovićeva time htela da postigne. Ne razumem zašto se ona pobunila osim da ovako želi da podigne tiraž Politike. A ako zaista pljuvanjem advokata diže tiraž, onda neka nam je svima bog u pomoći. Inače, kako vidim, tiraž Politike se uopšte ne povećava kaže on.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi