Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Istraga tajkunskih sefova i policijskih fioka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

09. 11. 2015.

Autor: Aleksandar Bojović, Dejana Ivanović Izvor: Politika

Istraga tajkunskih sefova i policijskih fioka

Izjava vlasnika „Farmakoma” Miroslava Bogićevića da je dao milion evra Aleksandru Rodiću i Dušanu Bjelopetroviću kako bi praktično „kupio” ugovor od njih i ušao u posao s nemačkim VAC-om u vezi s kupovinom „Politike” i „Večernjih novosti” otvara mnoga pitanja na koja će odgovor morati da potraže nadležni – od policije do tužilaštva i poreskih službenika.

Nataša Senić iz Uprave kriminalističke policije izjavila je juče za TV Pink kako je poligrafsko ispitivanje Miroslava Bogićevića pokazalo da su tačni navodi da su ga reketirali vlasnik „Kurira” Aleksandar Rodić i njegov saradnik Dušan Bjelopetrović.

„Miroslav Bogićević je samonicijativno došao u policiju i tom prilikom dao izjavu da ga je u više navrata Aleksandar Rodić reketirao i pokušao da od njega iznudi novac”, izjavila je Nataša Senić, dodajući da je Bogićević u više navrata predao Rodiću oko milion evra u kešu.

Pokušali smo u MUP-u Srbije da dobijemo odgovore na pitanja kada je Bogićević tačno prijavio da mu je iznuđivan novac, da li je sprovedena istraga i šta je utvrđeno. U policiji, međutim, juče nisu mogli da odgovore na naša pitanja, već smo samo dobili uveravanja da će naš zahtev biti prosleđen Upravi kriminalističke policije.

Ako je tačno ono što je vlasnik „Farmakoma” juče izneo, sve ovo je jedna velika prljava kriminalna radnja, kaže za „Politiku” Zlatko Nikolić, kriminolog.

Miroslav Bogićević je rekao da je 2012. dao Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću sumu od milion evra u kešu, kako bi mu prepustili kupovinu novinske kuće „Politika” od nemačkog VAC-a. Biznismen iz Šapca pojasnio je da je bio ucenjen, a novac koji je u nekoliko navrata dao nije bio provizija, niti mito, već klasičan reket.

„Naš zakonski termin je iznuda jer mi nemamo pojam reket i reketiranje”, kaže Nikolić.

Bogićević je juče izjavio da se odlučio da prijavi slučaj policiji kada su Rodić i Bjelopetrović tražili od njega još pet miliona evra za navodni dug koji „Politika” ima prema VAC-u. Preko njegovog poznanika Mikija Antonijevića, objasnio je Bogićević, slučaj je došao do Rodoljuba Milovića, tadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije (UKP). Ali ceo slučaj ostaje u fioci. Pokušali smo juče da razgovaramo telefonom sa Rodoljubom Milovićem da nam odgovori zašto je taj slučaj ostao nerešen, ali se na naše pozive nije javljao.

Inače, Miodrag Miki Antonijević, koji je Miloviću prijavio slučaj, kum je direktora policije Milorada Veljovića, koji sada obavlja i funkciju načelnika UKP-a. A baš je Antonijevića „Kurir” svojevremeno prozivao da radi kao Veljovićev savetnik u MUP-u, iako formalno nije zaposlen u policiji.

„Ne verujem da je policija držala taj slučaj u fioci. Neko je po obavezujućem uputstvu postupio kako je postupio i svi smo izigravali francuske sobarice. U masi sličnih takvih događaja ovo nije ništa čudno. Ima mnogo materijala za tužilaštvo. Kako će reagovati, ne znam. Ali da je sve prljavo oko privatizacije ’Politike’, jeste. Hajde da istresemo ko je koliko kriv. Za hapšenje je davanje tolikog novca u kešu. I ovog koji je dao i ovih koji su uzeli. Ako je naredio predsednik, onda se podrazumeva da je to legitimno i normalno”, kaže Zlatko Nikolić.

Analizirajući ovu aferu, naš sagovornik kaže da je saglasan s Tadićem ako je mislio da jedan vlasnik tabloida ne bi smeo ni slučajno da „primiriše” „Politici”, a kamoli da je drži u šaci.

„’Politika’ je dobar zalogaj za svakog ko hoće da vlada i stub našeg štampanog informativnog sistema”, kaže Nikolić.

--------------------------------------------------------------------

Uzimanje deviza u kešu – poreski prekršaj

Da li je preprodavanje ugovora, ali i davanje milion evra u kešu nelegalan posao, pitali smo nadležne u Savetu za borbu protiv korupcije, ali odgovor nismo dobili. Upućeni smo da dođemo narednih dana u savet i da razgovaramo o tom slučaju.

– Samo ustupanje ugovora je legitimno, i tu zakon nije prekršen. Ali zabranjeno je plaćanje u devizama, pa je onaj ko je dao novac prekršio Zakon o deviznom poslovanju. Na drugoj strani, onaj ko je primio novac napravio je poreski prekršaj – navodi za „Politiku” advokat Branko Pavlović, konsultant za investicije. 

--------------------------------------------------------------------

Afera i u tvitovima

* „Što već neko reče: Nadam se da u ratu Kurir-Informer-Pink neće biti preživelih”.

* „Da li je slučajnost to što je Bogićeviću ukinut pritvor pre dva dana”.

--------------------------------------------------------------------

Ilegalni putevi novca

U Višem tužilaštvu u Beogradu, kao i u Tužilaštvu za organizovani kriminal, juče nismo mogli da dobijemo informaciju o tome kakvi će koraci biti preduzeti u vezi s jučerašnjim navodima Bogićevića. Iz oba tužilaštva dobili smo odgovor da će informacije o tome moći da saopšte danas. Za krivično delo iznude moguće je izreći kaznu zatvora do 12 godina.

Svaka novčana transakcija veća od 10.000 evra mora, po zakonu, da se obavi preko bankovnog računa. Ako se to ne uradi, smatra se vrstom pranja novca i izbegavanja novčanih obaveza. Zaprećena kazna je oduzimanje dobiti i kazna zatvora od jedne do pet godina.

Policija bi trebalo da sasluša sve ljude koje je Bogićević pomenuo i da o tome obavesti tužilaštvo, rekao je za „Politiku” advokat Božo Prelević, Bogićevićev branilac u postupku koji se protiv njega vodi u vezi s kreditima „Farmakoma”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi