Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  Izjave Bogićevića i prodaju dela „Politike” ispituje tužilaštvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

10. 11. 2015.

Autor: A. S, A. B, D. T. Izvor: Politika

Izjave Bogićevića i prodaju dela „Politike” ispituje tužilaštvo

Tužilaštvo za organizovani kriminal naložilo je juče policiji da prikupi nova obaveštenja u vezi sa izjavama vlasnika „Farmakoma” Miroslava Bogićevića, koji je u nedelju obavestio javnost da je na ime „reketa” dao milion evra Aleksandru Rodiću, vlasniku „Adrija medija grupe” i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću. Taj novac, kako je naveo Bogićević, dao je kako bi obezbedio ugovor o kupovini „Politike” od nemačkog VAC-a.

U tužilaštvu nam je rečeno da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) dostavila juče specijalnom tužiocu izveštaj povodom razgovora sa Miroslavom Bogićevićem, obavljenim 6. novembra. Tada je, naime, Bogićević došao u policiju i dao izjavu u vezi sa pomenutim iznuđivanjem.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi pretkrivični postupak u vezi sa navodima Miroslava Bogićevića”, rekli su juče za „Politiku” u ovoj instituciji, uz tvrdnju da od jula proveravaju navode u vezi sa prodajom dela „Politike”.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, i policija vodi predistražni postupak u vezi sa spornom kupovinom „Politike”.

Kako saznajemo, policija sada treba da sasluša Aleksandra Rodića, i ljude koje je Bogićević pomenuo u svojoj izjavi, i da zatim o tome obavesti tužilaštvo koje će odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

Prema nezvaničnim informacijama našeg sagovornika bliskog istrazi, za tvrdnje Bogićevića nema dokumenata koji bi ih potkrepili.

Inače, Miroslav Bogićević je samo dva dana nakon što mu je sud ukinuo kućni pritvor uz elektronski nadzor, otkrio javnosti detalje o davanju „reketa”, uz tvrdnju da su za sve to znali tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, kao i Miodrag Rakić i Dušan Petrović.

Sporni „tajming” ove izjave vratio je u žižu interesovanja i krivični postupak koji se protiv Bogićevića vodi.

Zanimljivo je da je optužnica protiv Bogićevića, podignuta zbog malverzacija oko bankarskih kredita, pet puta vraćana tužilaštvu, a njemu je, od hapšenja i pritvora, preko mere elektronskog nadzora, sada jedino zabranjeno da napusti mesto boravišta – Šabac.

Tužilac Miljko Radisavljević juče nije želeo da komentariše odluku suda kojom je Bogićeviću u petak ukinut i kućni pritvor.

Podsećamo, elektronski nadzor i kućni pritvor određeni su mu zbog istrage zloupotreba odgovornog lica sa kreditima „Farmakoma”.

Specijalni tužilac nije želeo da tumači ni činjenicu da je sud za godinu dana pet puta ukinuo optužnicu protiv Bogićevića, tražeći od tužilaštva da dopuni istragu.

Božo Prelević, Bogićevićev advokat, za naš list kaže da je sud u nekoliko navrata davao nalog da se razjasne određene stvari, prvenstveno oko veštačenja.

– Optužnica suštinski nije menjana, ali promene do kojih je došlo nisu male – kaže Prelević za „Politiku”.

On objašnjava da zakon ne ograničava sud u tome koliko puta može tražiti dodatna razjašnjenja od tužilaštva.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal je 25. juna podiglo optužnicu protiv vlasnika koncerna „Farmakom MB”, i još šestoro okrivljenih, zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja 42 kredita Privredne banke Beograd AD.

Osim Bogićevića optužnicom su obuhvaćeni i predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd Miodrag Salai, članovi kreditnog odbora te banke Aleksandra Janković, Vera Medić i Predrag Tošić, zamenik člana kreditnog odbora Dušan Vujadinović i Olivera Đorđević, finansijski direktor koncerna „Farmakom MB”.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica kojim je „Farmakomu MB” pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 3.943.733.588 dinara.

Privrednoj banci Beograd naneta je imovinska šteta od 4.021.584.762 dinara u vidu novca plasiranog korisnicima na ime 42 sporna kredita, koji nisu vraćeni toj banci.

Za ovo krivično delo zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Miroslav Bogićević je suvlasnik kompanije koja izdaje list „Politika” a akcije je od nemačkog VAC-a otkupio preko firme „Ist medija grup”. Uhapšen je u novembru prošle godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” kada je pokušao da izađe iz zemlje.

 

Antonijević nije radio u policiji

Bogićević je izjavio da je ceo slučaj 2013. godine prijavio policiji preko poznanika koji je radio u MUP-u Miodraga – Mikija Antonijevića.

On je, prema tvrdnjama Bogićevića, ceo slučaj prijavio tadašnjem načelniku Uprave kriminalističke policije Rodoljubu Miloviću, a posle toga slučaj je ostao u „fioci”.

„Politika” iz nezvaničnih izvora iz policije saznaje da Miodrag – Miki Antonijević nije nikad bio zaposlen u MUP-u. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, Antonijević nije venčani kum direktora policije Milorada Veljovića.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi