Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Neizvesnost za 321 radnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

01. 10. 2014.

Autor: Ž. Balaban Izvor: Dnevnik

Neizvesnost za 321 radnika

Na spisku 502 preduzeća predviđena za prodaju, koji je sastavila Agencija za privatizaciju, nalazi se i deset firmi iz Srednjobanatskog okruga, u kojima je zaposlen 321 radnik.

Ukupna vrednost kapitala ovih preduzeća, po rečima ekonomiste Momčila Nikolčića iz Regionalne privredne komore u Zrenjaninu, iznosi nešto više od 2,5 milijarde dinara.

Osnovna delatnost polovine preduzeća, za koja se traži gazda, jeste poljoprivreda, a to su Zemljoradnička zadruga „Bratstvo i jedinstvo" iz Novog Itebeja, istoimeno akcionarsko društvo iz Neuzine, zatim „Polet" iz Aleksandrova, Društveno preduzeće „Branko Gleđa" iz Banatskog Višnjićeva i Društvo sa ograničenog odgovornošću „Taraš" iz Taraša.

Po podacima koje je objavila Regionalna privredna komora, ova poljoprivredna preduzeća zapošljavaju ukupno 107 radnika. Od svih je najveće zrenjaninsko Vodoprivredno društveno preduzeće „Srednji Banat", koje se takođe našlo na spisku za privatizaciju.

Ova firma broji 166 radnika, dok je u „Stogramu" iz Zrenjanina zaposlena samo jedna osoba.  Uprava i radnici VDP „Srednji Banat", međutim, i dalje se nadaju da će se odustati od prodaje vodoprivrednih preduzeća, jer smatraju da je ova privredna grana od posebnog značaja za državu.

Mada niko za sada ne želi javno da govori na ovu temu, u „Srednjem Banatu" nam je rečeno da strahuju da bi posle eventualne privatizaci je preduzeće moglo da prestane sa radom, jer je takvih primera već bilo, što bi negativno uticalo na održavanje kanala i ostale poslove iz domena te firme.  

U centralnoj Srbiji je ranije privatizovano nekoliko vodoprivrednih preduzeća i posle toga su sva ona prestala sa radom. Zato smo prošle godine, s našom opremom, išli u Loznicu, gde je vodoprivredno preduzeće potpuno rasformirano, da rešavamo probleme sa viškom voda.

Ako to nije dobra pouka, ne znamo šta jeste. A treba imati u vidu da vodoprivreda u Vojvodini ima mnogo dužu tradiciju i puno je složenija kažu sagovornici „Dnevnika" iz ovog preduzeća. Oni smatraju da je Agencija za privatizaciju, objavljujući spisak preduzeća, postupilajedino kako je mogla, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, ali primećuju da joj niko nije sugerisao da neka od njih izostavi sa spiska.

U ponudi tri radio-stanice

Na listi su se našle i tri radiostanice, i to Javno preduzeće „Radio Zrenjanin" sa 29 zaposlenih, JP „Radio Novi Bečej" sa sedam, i JP „Radio Sečanj" sa deset radnika. 

Zaposleni u Radio Zrenjaninu na trenutak su se ponadali da će biti izuzeti iz ovog postupka, jer je na sajtu Agencije za privatizaciju, greškom, u jednom momentu navedeno da je obustavljena prodaja medijskih kuća. Greška je ubrzo ispravljena i postalo je jasno da se ne odustaje od privatizacije medija koji su trenutno pod ingerencijama lokalnih samouprava

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi