Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  RTV Vranje posle privatizacije ponovo u državnom vlasništvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

07. 09. 2015.

Autor: K. K. Izvor: UNS

RTV Vranje posle privatizacije ponovo u državnom vlasništvu

Većinski udeo u vlasništvu RTV Vranje nakon privatizacije ponovo ima država. Naime, prenosom kapitala zaposlenima bez naknade, zainteresovanim zaposlenima u ovoj medijskoj kući Agencija za privatizaciju raspodelila je udele u vrednosti od oko 33 odsto vlasništva, dok je oko 67 ostalo u vlasništvu Akcionarskog fonda. Na spisku udeličara koji je Agencija za privatizaciju dostavila RTV Vranje 4. septembra, stoji da 16 zaposlenih koji su se prijavili za besplatne akcije dobijaju udele u vrednosti od između 33 i 34 odsto kapitala, dok je ostatak prenet u Akcionarski fond.

Iako je po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija propisano da se, ukoliko javni poziv za prodaju kapitala izdavača ne bude objavljen do 1. jula 2015. godine, kao što je slučaj sa RTV Vranje, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade, Agencija za privatizaciju većinski udeo u vlasništvu ipak je prenela u Akcionarski fond.

„Mi smo sve uradili u skladu sa propisima, na vreme smo objavili Javni poziv za upis besplatnih akcija i uradili sve što je bilo do nas. Agencija za privatizaciju je svim zainteresovanima, a bilo ih je 16, dala udele u vrednosti od 200 evra po godini staža, što iznosi 33 do 34 odsto ukupne vrednosti RTV Vranje. Ostatak od 66 – 67 odsto je pripao Akcionarskom fondu“, rekao je UNS-u v.d. direktora RTV Vranje Ninoslav Smiljković.

Smiljković ističe da su ovakvim načinom prenosa udela obmanuti, jer su i tumačenja nadležnih u Ministarstvu kulture i informisanja bila da se sav kapital prenosi zaposlenima bez naknade.

„Ispada da su nas obmanuli. Ranija tumačenja su bila da se sav kapital prenosi zaposlenima bez naknade, makar se za to izjasnio i samo jedan zaposleni koji ima pravo na to. I u Uredbi o prenosu kapitala stoji da će kapital biti prenet zaposlenima. Tražili smo objašnjenje od Agencije za privatizaciju i rekli su nam da su odradili u skladu sa Zakonom o privatizaciji“, kaže Smiljković UNS-u i dodaje da je dobio informacije da je Ministarstvo kulture i informisanja zvanično tražilo obrazloženje od Agencije i da još uvek čekaju odgovor.

„Nemoguće je da nakon sprovedenog postupka privatizacije država ponovo bude vlasnik medija. To je obmana. Verujemo da je ovo namešteno da neko kupi ostatak udela u vlasništvu“, kaže Smiljković.

Dražvni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković rekao je UNS-u da Ministarstvo kulture i informisanja ostaje pri tumačenju Zakona o javnom informisanju i medijima po kojem se prenos kapitala bez naknadne vrši u potpunosti, tj. po kojem se ceo kapital prenosi zaposlenima bez naknade.

Na pitanje UNS-a zašto je zaposlenima prenesen samo deo kapitala, iz Agencije za privatizaciju nismo dobili odgovor.

Podsetimo, Agencija je 11. avgusta donela Zaključak kojim se obustavlja postupak privatizacije RTV Vranje prodajom kapitala izdavača, a postupak privatizacije nastavlja prenosom kapitala zaposlenima bez naknade.

RTV Vranje je 13. avgusta, na osnovu tog Zaključka donela Odluku o objavljivanju javnog poziva za upis udela bez nakndade i 15. avgusta objavila poziv.

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

08.09.

2015.

Нино Брајовић [neregistrovani] u 23:45

објашњење

Удели су делови власништва неког привредног друштва као акције. Међутим, трговина акцијама мора да се обавља на берзи за разлику од удела које власници неког привредног друштва, уделичари, могу да купују продају, поклањају међу собом без посредника. За власнике малих медија удели су привлачнији облик власништвае од акција.

Odgovori
uto

08.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 08:19

Re:

Питање је на месту, али нема везе са правописом, већ са речником.

Odgovori
pon

07.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 18:38

Опет измишљате нове речи?

Шта су то уделичари? Ја вас молим да ми појасните! Знам за деоничаре, акционаре који моги имати удела у власништву али за уделичаре још нисам чула па вас молим да ми цитирате део правописа у коме се појављује тај израз!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi