Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Menadžment "Tanjuga": Vlada nas ne finansira
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

14. 05. 2016.

Izvor: www.rts.rs

Menadžment "Tanjuga": Vlada nas ne finansira

Povodom teksta objavljenog na portalu Koalicije za nadzor javnih finansija pod naslovom "Još 350.000 evra za ugašeni Tanjug", menadžment Tanjuga saopštava da je reč o još jednom u nizu malicioznih i zloćudnih "istraživanja", javnosti uglavnom nepoznatih, nevladinih organizacija, koje se ne libe iznošenja potpunih neistina.

"Jedina i cela istina je da Vlada Srbije ne finansira Tanjug i da od 31. oktobra nema ništa sa nacionalnom agencijom, koja od tada nije dobila ni dinar iz budžeta, niti od korisnika budžetskih sredstava za obavljanje svoje delatnosti", navodi menadžment Tanjuga.

U saopštenju se navodi da je "Koalicija" na svom portalu objavila, "a tobože zainteresovani za zaštitu javnog interesa preneli", da je Tanjug "od 01.11. 2015. godine do 15. 03. 2016. godine od korisnika budžetskih sredstava na ime prihoda primio 41.898.196,3 dinara, i to 'po prestanku rada'".

"Reč je o tekstu sračunatom na to da se javnosti nametne lažno uverenje da Vlada Srbije održava Tanjug. Činjenice govore drugačije", navodi se.

"Naime, na račun Novinske agencije Tanjug je u novembru 2015. godine sa zakašnjenjem uplaćeno 17.458.000,00 dinara na ime finansiranja delatnosti agencije od strane osnivača – Republike Srbije – za oktobar 2015. godine, dakle za period pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu", navodi se u saopštenju.

Ističu da je "jasno da nije reč ni o kakvom prihodu, već o uplati zaostalih subvencija, za oktobar 2015. godine, koje je agenciji, na osnovu Zakona o budžetu i Programa poslovanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug za period 01.01.2015. – 31.10.2015. godine, uplaćivalo resorno ministarstvo".

Sredstva u iznosu od 20.731.758,00 dinara su uplaćena u decembru 2015. godine, u skladu sa Odlukom o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, a ta sredstva je – u skladu sa važećim zakonima – doznačilo resorno ministrarstvo na ime neisplaćenih zarada i drugih primanja, koja su zaposleni ostvarili po osnovu rada u Tanjug JP do 31. oktobra 2015. godine, kao i drugih dospelih obaveza koje se odnose na poslovanje preduzeća u periodu do 31.oktobra 2015. godine, ističe se u saopštenju.

Preostali iznos, kako navode, od 3.708.438,33 dinara odnosi se na ranije preuzete ugovorne obaveze korisnika budžetskih sredstava prema Tanjugu.

Navodi se da Novinskoj agenciji Tanjug nakon 31.10.2015. godine nisu uplaćivana nikakva budžetska srestava na ime finansiranja delatnosti.

Ističe se da ni dinar poreskih obveznika Srbije nije od 31. oktobra 2015. godine ušao u Tanjug radi finansiranja njegovog rada."Država je, da zaključimo, kako je i bilo predviđeno Strategijom i Zakonom o informisanju 'izašla' iz Tanjuga, a to je, valjda i bio glavni zahtev autora tih dokumenata, ali i autora svih kasnijih dopisa i 'dojava' na temu – kad će već jednom biti zatvoren Tanjug", piše u saopštenju.

Kažu da "za to što agencija, koju vlada više ne finansira i ne održava, nije nestala nećemo da se pravdamo".

"Sada smo, što je i bio zahtev, ravnopravni na tržištu sa ostalim novinskim agencijama. Šta više, malo smo manje ravnopravni, jer ovom Tanjugu nisu dostupna budžetska sredstva po osnovu projektnog finansiranja medija, a o novcu iz stranih fondova i donacija – da i ne govorimo. Toliko o novcu i lažima o novcu o kojem govori 'Koalicija'. Tanjug nije, kako to 'ceni' 'Koalicija', 'fantomska' agencija. Za razliku od nevladinih organizacija, ne prihoduje iz budžeta, odnosno na teret građana Srbije", dodaje se u saopštenju.Kažu da "ne postoji nikakva 'morbidna operacija' kojom se, kako to kaže 'Koalicija', Tanjug održava o trošku građana".

"Besramno je, zaista, šta sve sebi daju za pravo razne koalicije, kakve ocene i kvalifikacije iznose i sa kakvom lakoćom istrajno nastoje da uvuku u blato nešto što jeste brend i ljude koji iza njega stoje", zaključuje menadžment Tanjuga.

 

Komentari (9)

ostavi komentar
sre

25.05.

2016.

placenik [neregistrovani] u 11:28

gde su moji novci

Sada neplaceni godisnji odmor,a sutra radicemo bez honorara,
Pa odna ko moze da kaze da je branka djukic loz menadjer Tanjuga!

Odgovori
uto

24.05.

2016.

Videosex [neregistrovani] u 09:01

Konačno odmor !!!

Zla baka Branka je posle više od 6 meseci rada na održanju SNS-a na vlasti svijim vernim izvršiocina saopštila radosnu vest:

Može da se koristi godišnji odmor, i to 10 radnih dana, i to naravno - NEPLAĆEN !!!

Bravo za Baka Branku,

Odgovori
sre

18.05.

2016.

Protest [neregistrovani] u 10:47

Menadžment ???

Od kad u nepostojećem tanjugu postoji menažment ?
Dok san ja tamo radio, zla baka branka đukić je sve odluke uvek donosila sama.
Fantomski nelegalni ukinuti tanjug normalno radi, još samo da Brankina vesela ekipa izvšilaca stavi fantomke, da bi se potpuno uklopili u SNS fazon koji je trenutno u modi.

Odgovori
pon

16.05.

2016.

unuka [neregistrovani] u 19:50

Re: Ostavite moju baku na miru

Dosta više napadanja na moju baku! Ona je najlepša, najzgodnija, najvišlja i najpametnija baka na svetu. Ko vam je kriv što vi niste na njenom mesto ili što vi niste njen odabir?
Niko se od vas ne bi zadržao toliko dugo posle mandata, a da ne pričam, posle gašenja.
Baka je sposobna, zna da oko nje niko nema pojma i to odlično koristi.
Barata sa ljudima, danas ovaj, sutra onaj, bitno je da je od koristi i da nije pametniji od nje da može da je tapše, jer je najvišlja.
Ne verujete?
Uporedite tri plave bake u Tanjugu i videćete da je najvišlja moja baka.
Bako samo napred!
A što se tiče Tanjugovog servisa, ako čitate, a čitate, jer na tržištu nema bolje ni ponude ni potražnje, možete zaključiti da je pravo smeće.
Zašto smeće? Pa bake dotrajale i nisu za upotrebu više, pa misle da je "in" sve što je smeće.
Pozdrav za sve bake, a najviše za moju.

Odgovori
pon

16.05.

2016.

bane [neregistrovani] u 10:50

fotelja

Branka Đukić će sedeti u fotelji i kad nikog više ne bude u Tanjugu, nepostojećoj agenciji, makar tu fotelju iznela ispred zgrade, na ulicu

Odgovori
pon

16.05.

2016.

Protest [neregistrovani] u 10:16

A ko finansira ?

a ko onda finansira tanjug ako to nije vlada ?
vrlo je jasno da od tržišta ne mogu da se pokriju troškovi i bedne plate.
da nije finansijer u Palmira Toljatija na Nbgd ?

Odgovori
ned

15.05.

2016.

Kolega iz Tanjuga [neregistrovani] u 09:16

SNS-ov Tanjug ???

Prvo i osnovno: "menadžment Tanjuga" ne postoji - sve odluke donosi isljučivo Branka Đukić sama, bez konsultacija sa bilo kim iz kuće. Lično je opstruirala prodaju Tanjuga, razjurila kupce,i skalokal od srećće kad je poslednji rok za prodaju istekao. A onda je namerno izbegla da podnese zahtev za podelu akcija zaposlenima. Sve sa jednim ciljem - da ostane direktor zanavek, i da po svemu sudeći Tanjug potane SNS-ova agencija.

Svi koji su pokušali da misle svojom glavom, i bilo šta promene na bojje, odustali su i otišli, ili su brutalno oterani i otpušteni, na predlog Brankinih glavnih kerbera i "kadrovika" Maje Vojinović i Zorice Nikčević.

Okreni-obrni, matematika je jednostavna - Tanjug ama baš nikako ne može ni sa smanjenmim brojem "izvršilaca" sa mizernim platama ispod svih proseka da posluje pozitvno, pa čak ni na nuli - bez pomoći nekoga sa strane (ko je rekao Vučić ?) tako se agencija pretvorila u promotivnu i marketing agenciju SNS-a. Svaka besmislena aktivnost SNS-ovaca se bespogovorno pokriva - juče su snimali 3 ista "odlepljivanja plakata" kojim se reklamira SNS - pa kome to treba, osim naravno SNS-u ?

Kako je moguće da Tanjug ima pečat i aktivan račun 6 meseci od isteka zakona kojim je bilo regulisano postojanje agencije, i da agencija nije obrisana iz APR-a u zakonskom roku ???

Vrlo je jasno da je u Tanjugu neviđena muljačina u režiji Vučića koji je "obećao da će spasti Tanjug" SNS-a i BĐ koja se vešto oprala, otkupila i postala najnaprednija naprednjakuša, i da se državna agencija pod njenom komandom pretvorila u SNS marketing agenciju o trošku građana Srbije. Tanjug radi za potrebe SNS-a, suprotno zakonu, i funkcioniše na "Vučićevim obećanjima". Pravna država ne postoji i ne funkcioniše, kao ni u ostalim segmentima.

Gde prestaje zakon i zdrav razum - počinju Vučić i SNS, a u Tanjugu i BĐ sa svojim vernim "izvršiocima", spremnim da za sitne pare urade sve na promociji i za potrebe SNS-a.

Odgovori
sub

14.05.

2016.

bakin kolega [neregistrovani] u 23:30

obraz-moral

obraz-moral

Da Branka Đukić ima obraz i morala,nakon svih dosadašnjih komentara bivših pa i sadašnjih saradnika,otišla bi iz Tanjuga.Ovako, saopštenjem obmanjuje javnost kao i nas koji itekako znamo da je jedina ona poodavno bacila Tanjug u blato.
Branka,idi i spasi nas jadi i bede u koje si nas uvukla,a bivši i sadašnji radnici če se izboriti da Tanjug izvuće iz moralnog i profesionalnog propadanja i da napravimo novu, modernu , poštovanu agenciju i to sve po zakonu.

Odgovori
sub

14.05.

2016.

Zale [neregistrovani] u 17:23

Neistina

Neistina je da je tanjug ravnopravan natržištu! To je samo priča. Prethodno pitanje je, međutim, kasko nešto što se zove tanjug uopšte posluje - kad nije registriovano, nema račun, kad sa korisnicima zbog toga ne može da zaključi ugovore ...Šta je to tanjug koji se predstavlja kao agencija koja je prestala da postoji? Ako država ne daje pare, a i to je neistina, što bi vučić morao da objasni, odakle se finansira? Ko plaća struju, vodu, telefone,kiriju za zgradu na Obilićevom vencu? Ako ne plaća, zaštio ne plaća i zašto nije iseljen, a struja i voda isključeni? O platama ovih koji još rade pod nepostojećom fiormom tanjug da i ne govorim, jer osim tog "menadžmenta" drugi plate i ne primaju! Odakle "menadžmentu" plate, kolike su?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi