Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Oproštaj od radija uz suze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

14. 05. 2016.

Autor: I. Mitić Izvor: Večernje novosti

Oproštaj od radija uz suze

Radio Leskovac je prestao da emituje program i isključio predajnik čime je najstariji elektronski medij na jugu Srbije otišao u istoriju.

Takvu odluku je doneo stečajni upravnik Slobodan Aranđelović, a posle upozorenja RATEL-a da će u suprotnom morati da plate visoke kazne.

Signal je ugašen u četvrtak oko podneva kada se emitovala muzika, a preostalih 11 zaposlenih, od kojih šestoro novinara, sa svojih radnih mesta su otišli odustavši od namere da se na bilo koji način oproste od svojih slušalaca.

- Bilo je predloga da se oglasimo pre nego što isključimo signal, ali smo na kraju odustali. Pokupili smo torbe i izašli iz zgrade - rekao je jedan od novinara i naglasio da je kraj radija obeležila i pokoja suza.

Nikome nije bilo prijatno da stavi tačku na tradiciju koja traje 45 godina, ali su oni koji su to učinili rekli da se radi o zakonskoj obavezi koja mora da bude ispunjena. Ovom leskovačkom radiju nije dozvoljeno da uđe u proces svojinske transformacije jer je u trenutku kada se pravio bilans dugovao više od svoje tržišne vrednosti.

Nije pomogla ni činjenica da su dugovi za zarade zaposlenih u međuvremenu izmireni kao ni namera lokalne samouprave da otpiše 6,7 miliona dinara obaveza prema lokalnim javnim preduzećima. Novinar Ivanka Stojanović je dete ove medijske kuće. U radiju je od svoje 15. godine. Imala je priliku da bira, ali mu je decenijama ostala verna.

- Ovo je moj prvi, a ne drugi dom. Sve što sam o životu i novinarstvu naučila potiče odavde. Za sve nas, koji smo emotivci i profesionalci ovo je vrlo neprijatno - kazala je Ivanka još u julu prošle godine.

Ona je tada sa još 18 kolega otišla iz radija uz socijalni program nadležnog ministarsgva, ali su preostali zaposleni gajili nadu da je opstanak ovog medija ipak moguć. Međutim, naruku im nije išla ni činjenica da su vlasnici zgrade u kojoj je smešten radio zatražili da im ona u procesu restitucije bude vraćena.

Bogata kolekcija ploča, arhiva programa, mnoštvo starih radio-uređaja i biblioteka sa oko 400 knjiga, kako je ranije najavljeno, biće smeštena u Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu. Njima će biti predata na brigu i čuvanje jer se radi o materijalu koji svedoči o višedecenijskoj istoriji grada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi