Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  RTV Bor: Opstanak medija važniji od stalnog zaposlenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

10. 06. 2016.

Autor: S. Š. Izvor: UNS

RTV Bor: Opstanak medija važniji od stalnog zaposlenja

RTV Bor je nakon prenosa kapitala na zaposlene bez naknade, u Agenciji za privredne registre 27. aprila prešla u vlsništvo zaposlenih. Oni su se tada odlučili na neobičan potez i svi su se, bez razlike da li su imali pravo na besplatne udele ili ne, odrekli ugovora na neodređeno vreme kako bi „motivisali ljude da rade“.

U ovom regionalnom mediju istočne Srbije od 50 ostalo je još 34 novinara i medijskih radnika koji su se, kako kažu, zbog boljeg poslovanja firme odlučili da, umesto ugovora na neodređeno vreme, potpišu ugovore na godinu dana.

„U rešenju koje smo dobili od Ministarstva privrede nisu bila precizirana naše obaveze prema zaposlenima, imali smo samo obavezu da raskinemo postojeće ugovore. U konsultaciji sa pravnicima shvatili smo da je rešenje da pređemo na ugovor na određeno vreme za nas najbolje jer ćemo motivisati ljude da rade. Sa druge strane, radnicima su tim ugovorima od godinu dana zagarantovana sva prava koja su već imali. Trudimo se da imamo minimalne rashode. Moramo da shvatimo da smo sad u tržišnoj utakmici, borimo se, pravimo kvantitativne i kvalitativne analize rada. Nadam se da nećemo morati da smanjimo broj zaposlenih, ali ako se to desi, obećao sam imda će im firma garantovati socijalni program iako više nisu stalno zaposleni“, objašnjava UNS-u direktor RTV Bor Vladan Novović.

Ovaj medij, kako navodi Novović, još od 2013. je orjentisan ka tržištu i nema regionalnog konkuretna. Zaposleni pored svojih svakodnevnih zaduženja pomažu oko pisanja projekata, pronalaženja novih sponzora i marketinga.

Urednica radio programa RTV Bor Slavica Tomić kaže da niko nije želeo da dođe do privatizacije, ali su za nju bili spremni.

„Vama ni ugovor na neodređeno vreme ne pruža ništa ako ne primate platu. Sad smo svi u istom košu i motiv nam je da firma opstane jer ćemo tako i mi opstati“, kaže Slavica Tomić.

Novinar Dejan Đorđević saglasan je sa njenim gledištem i kaže da su još od jula prošle godine, kada je prestalo državno finansiranje, počeli da se snalaze.

 „Danas se svaki čovek u Srbiji boji od otkaza, tako da i kod nas normalno postoji strah, ali se trudimo da do toga ne dođe“, dodaje Đorđević.

Podsetimo, RTV Bor skoro 50 godina je hroničar i svedok događaja u Boru i Timočkoj krajini. Radio Bor je počeo da emituje program 30. decembra 1969, a Televizija Bor 10. maja 1993. godine. RTV Bor ima i sajt sa ciljem da proširi krug gledalaca i slušalaca RTV Bor i na prostore van Timočke krajine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi