Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  BIRN: Veliki broj privatizovanih medija više ne postoji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

28. 03. 2018.

Autor: Beta Izvor: N1

BIRN: Veliki broj privatizovanih medija više ne postoji

Veliki broj medija koji su privatizovani u poslednje tri godine danas ne postoji zbog poništavanja ugovora ili pokretanja stečaja, pokazuju podaci Ministarstva privrede Srbije, preneo je BIRN.

Od ukupno 34 medija u Srbiji čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i koji su uspešno privatizovani do 31. oktobra 2015. godine, što je rok određen Zakonom o izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima, skoro svaki peti medij je raskinuo ugovor o privatizaciji.

Od 16 takvih medija koji u tom roku nisu uspeli da se privatizuju protiv polovine je pokrenut stečajni postupak, pokazuju podaci Ministarstva dostavljeni BIRN-u.

Raspodela kapitala zaposlenima i bivšim zaposlenima bez naknade u neprivatizovanim medijima izvršena je za 15 izdavača medija.

"Nadamo se da će nova Medijska strategija uzeti u obzir ove podatke i da neće ići u pravcu povećanja državnog uticaja na medije, već da će naći druge modalitete javnih politika kojima će štiti javni interes u oblasti javnog informisanja", reka je koordinatorka programa BIRN-a Tanja Maksić.

Konzorcijum BIRN-a, NUNS-a i Fondacije Slavko Ćuruvija sprovodi istraživanje transparentnosti načina finansiranja medija koje je deo trogodišnjeg projekta "Javni novac za javni interes".

Ceo tekst "Privatizacija medija: poništeni ugovori i mediji u stečaju" na sajtu

kazitrazi.rs.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

29.03.

2018.

Saša Todorović [neregistrovani] u 11:57

JIP "Knjaževac"

Tako je decembra 2007. godine knjaževačka RTV „uspešno“ privatizovana, a već početkom 2009. gubi dozvolu za emitovanje TV programa. Uskoro je raskinut i Ugovor o privatizaciji, a zatim je izgubljena i dozvola za emitovanje radio programa. Medij je, konačno „upokojen“ 2010. godine!
Opširnije: https://knjazpress.wordpress.com/razno/radio-knjazevac-again/

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi