Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Lideri opozicije u RS pisali ERDU: RTRS vrši provladinu selekciju medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

21. 10. 2021.

Autor: Beta Izvor: N1

Lideri opozicije u RS pisali ERDU: RTRS vrši provladinu selekciju medija

Lideri opozicije u Republici Srpskoj uputili su pismo Evropskoj radio-difuznoj uniji u kojem su upozorili da Javni servis Repubike Srpske (RTRS) vrši provladinu selekciju medija, ne dozvoljavajući pojedinim komercijalnim televizijama priključak na digitalni MUX A sistem posle gašenja njihovih predajnika za emitovanje putem analognog signala

„Samovolja RTRS-a predstavlja nezapamćen nasrtaj na slobodu medija, jer je cilj da se uguši svaki drugačiji glas u Republici Srpskoj, koji nije u skladu sa politikom vladajuće partije“, navodi se u pismu koje su predsednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Evropskoj radio-difuznoj uniji, organizaciji koja okuplja sve evropske javne RTV emitere.

Oni su naveli da RTRS, kao jedan od javnih radio-televizijskih servisa u BiH, već nekoliko meseci ne dozvoljava pojedinim komercijalnim televizijama emitovanje digitalnog signala i priključak na digitalni MUX A, dok je to dozvolila komercijalnim televizijama bliskim vlasti, mada je preuzela obavezu da svim velikim komercijalnim TV stanicama obezbedi emitovanje programa posle gašenja predajnika analognog signala.

U pismu se podseća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RSK), prema kojima su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV stanica, prema tehničkim i programskim uslovima, u roku od 30 dana posle gašenja anolognog TV signal.

Dodali si da je BHT, kao javni servis Bosne i Hercegovine, dozvolio signal komercijalnim televizijama u zonama pokrivenosti koje su imale pre gašenja analognog signala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Medjutim, ono što je BHT uradio sa ostalim značajnijim komercijalnim TV stanicama u Federaciji BiH, RTRS, već mesecima odbija da uradi u Republici Srpskoj, kršeći zaključak Parlamentarne skupštine BiH i vršeći svoju provladinu selekciju“, navedeno je u pismu upućenom Evropskoj radio-difuznoj uniji.

Lideri opozicije podsećaju i na protest održan u Banjaluci sa kojeg je kao jedan od zahteva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUX A.

„Očekujemo od vas, kao predstavnika krovne evropske radio-difuzne organizacije, da učinite sve što je u vašoj moći da Radio-televizija Republike Srpske najhitnije dozvoli uključenje najvećih komercijalnih televizija u MUX A“, stoji u dopisu koji lidera opozicije u RS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi