Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  SJ: Koordinisani sajber napadi na nekoliko onlajn medija u Albaniji u prethodna tri dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

28. 01. 2022.

Autor: NUNS Izvor: NUNS

SJ: Koordinisani sajber napadi na nekoliko onlajn medija u Albaniji u prethodna tri dana

Neki onlajn mediji u Albaniji (dosja.al /siri.net /faktor.al /SportEkpress / Lapsi.al/i drugi) prijavili su sajber napade počevši od ponedeljka, 24. januara 2022. godine, kao što su: zaustavljanje funkcionisanja veba, isključenje servera i druge probleme u vesi sa njihovim digitalnim prisustvom

U svom reagovanju oni tvrde da je ove sajber napade navodno naredio gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Ovi mediji objavili su audio-snimak Veliaja gde je on koristio pretnje i psovke kako bi njegov čovek bio izabran za šefa fudbalskog saveza u Albaniji. Oni tvrde da su ovi sajber napadi povezani sa njihovim stalnim kritikama Vlade i gradonačelnika Veliaja. Do sada je gradonačelnik Veliaj potvrdio da je audio snimak autentičan, ali nije dao izjavu u vezi sa sajber napadima.

SafeJournalists mreža obratila se 27. januara koordinatorima za pristup informacijama Tužilaštva i Uprave policije u Albaniji sa pitanjem da li je pokrenuta istraga, ali nadležni organi za sada nisu dali odgovore.

Blerjana Bino, istraživač SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je „Digitalna bezbednost onlajn medija i njihovog osoblja ključna. Za medije je važno da prijave ove napade vlastima, koje, s druge strane, moraju osigurati odgovarajuću istragu i transparentnost. Takođe je važno razvijati kapacitete medija i infrastrukturu u smislu digitalne bezbednosti.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, je veoma zabrinuta zbog ovih napada koji su izgleda veoma dobro koordinisani. Pozivamo nadležne organe da pokrenu brzu i sveobuhvatnu istragu o svim napadima koji su se desili u prethodnih nekoliko dana. Veoma je važno istražiti ko stoji iza ovih napada i eventualno otkloniti sumnju koju mediji trenutno usmeravaju na gradonačelnika Erionu Veliaju. Očekujemo potpunu transparentnost istrage i praćenje konkretnih mera koje treba preduzeti.

Mreža SafeJournalists, će o ovom slučaju obavestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane organizacije i institucije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi