Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Udruženje novinara Crne Gore: Osuđujemo pritiske na Radio Jadran
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

07. 02. 2022.

Autor: Udruženje novinara Crne Gore Izvor: Udruženje novinara Crne Gore

Udruženje novinara Crne Gore: Osuđujemo pritiske na Radio Jadran

Udruženje novinara Crne Gore osuđuje antidemokratske pritiske na rad Radio Jadrana iz Herceg Novog

Upoznati smo sa nedoličnim porukama tamošnjeg inspektora Uprave za inspekcijske poslove  pravnoj službi Radio Jadrana i smatramo nedopustivim da se na takav način utiče i disciplinuje rad tog medija.

Rad medija je javan, javne su i njihove finansije i nema potreba da se privatnim kanalima, u ovom slučaju sms porukama, saopštavaju bilo kakva upozorenja, a u slučaju Radio Jadrana čak i prijetnje šta će se desiti ukoliko ne budu slušali. Takvi primjeri izazivaju sumnju da neko želi da rad tog medija vanmedijskim sredstvima usmjeri u nekom poželjnom pravcu.

Uticaji na medije, pa i ovaj kojem je izložen Radio Jadran, bili su praksa bivšeg sistema i nadali smo se da je nakon njegove smjene i ta praksa za nama. Kao i drugim oblastima života, uvjerili smo se da su prakse starog sistema preživjele i da se koriste i danas, a što svjedoči sve što se dešava sa Radio Jadranom.

Upozoravamo nadležne službe u Herceg Novom da svoj rad usklade sa normama iz medijske, ali i normama iz svoje oblasti, i svoj posao rade u skladu sa zakonom. Ukoliko se ne prestane sa vanmedijskim pritiscima na Radio Jadran, UNCG smatra da rad ovog medija nekome u Herceg Novom nije po volji i da na ovakav način želi da utiče na njegovu uređivačku politiku.

Sa svoje strane, UNCG će preduzeti sve što ima na raspolaganju da sačuva nezavisnost i slobodu medija, u ovom slučaju Radio Jadrana.

Za UNCG

Tihomir Burzanović, predsjednik

Ivan Milošević, generalni sekretar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi