Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Sud odlučio: Novinar nezakonito otpušten
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

08. 02. 2022.

Autor: safejournalists.net Izvor: safejournalists.net

Sud odlučio: Novinar nezakonito otpušten

Sportski novinar Igor Ćulafić, nezakonito je otpušten i televizija Nova M ima obavezu da ga vrati na posao

To proizilazi iz odluke Višeg suda u Podgorici koji je potvrdio raniju odluku nikšićkih sudija da je disciplinski postupak protiv novinara, koji je rezultirao njegovim optuštanjem, vođen u suprotnosti sa Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

Ćulafić je 2018. godine dobio otkaz jer je tokom disciplinksog postupka koji se vodio kod poslodavca, utvrđeno da je napravio težu povredu radne discipline, jer je u centralnoj informativnoj emisiji najavio da će on raditi prenos utakmice Litvanija Crna Gora, te da se nedolično ponašao, zbog čega je morala da interveniše i policija.

Sud je ipak bio stava da je postupak i formalno i suštinski bio pravno manjkav te da nije zadovoljio proceduru predviđenu Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom.

Imajući u vidu da Ćulafić i nije komentarisao navedenu utakmicu, sud je mišljenja da do povrede radne discpiline nije ni došlo.  Takođe, sud je utvrdio da Ćulafiću nije dostavljena informacija ko će komentarisati utakmicu, te nije mogao biti obaviješten da to neće biti on, iako je tada bio jedini zaposleni u sportskoj redakciji.

Istovremeno, emiter je obavezan da Ćulafiću isplati oko 2.500 eura troškova sudskog postupka pred prvostepenim i drugostepenim organom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi