Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Srpski novinari ostali bez posla na javnom servisu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

01. 03. 2022.

Autor: D. Stanišić Izvor: Politika

Srpski novinari ostali bez posla na javnom servisu

Zbog navodno teške finansijske situacije u BHRT-u u Sarajevu, javnom servisu svih građana BiH, otkaz je dobilo, između ostalih, i devet novinara iz Republike Srpske. Većina njih su mladi ljudi koji su novinarsko znanje stekli na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i koji su u toj medijskoj kući radili oko godinu i po na osnovu ugovora na određeno vreme, koji im je, prema izjavama nekih od njih, produžavan na samo mesec dana, što nije bila praksa s drugima

O generalnom odnosu rukovodstva BHRT-a prema kadrovima srpske nacionalnosti svedoče i neki raniji slučajevi, poput disciplinskih postupaka s kojima su se suočavali novinari srpske nacionalnosti, a više od toga činjenica da u RTV domu u Sarajevu, prema nekim informacijama, ima oko 930 zaposlenih, među kojima samo trideset četvoro Srba. Nakon jučerašnjih otkaza mladim novinarima iz Republike Srpske, ostalo ih je još 25. 

Inače, u BHRT-u nikada nije poštovana ustavom zagarantovana nacionalna zastupljenost (po 30 odsto iz svakog konstitutivnog naroda i 10 odsto ostalih). Trenutno, među 10 članova kolegijuma BH televizije samo je jedan Srbin. Da li je „ceh” lošeg poslovanja moralo da plati devet novinara iz Republike Srpske? 

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ne odgovara na pozive medija. O tome ne želi da govori ni Rajko Radovanović, srpski član Upravnog obora te medijske kuće, koji je podržao „plan finansijske stabilizacije i konsolidacije”, iako mu je bilo poznato da će po tom planu trećina srpskih novinara ostati bez posla. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi