Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  EU očekuje od Crne Gore da zabrani emitovanje RT i Sputnjika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 03. 2022.

Autor: Radio Slobodna Evropa Izvor: N1

EU očekuje od Crne Gore da zabrani emitovanje RT i Sputnjika

Evropska unija očekuje od vlade u Crnoj Gori da sprovede sankcije koje se tiču zabrane emitovanja Russia Today i Sputnika

„Podstičemo Vladu da preduzme neophodne korake, kako bi obezbedila pravni osnov za nadležne nacionalne organe, uključujući AEM, da budu u stanju da donesu neophodne odluke“, navodi se u pisanom odgovoru koji su zvaničnici EU dostavili medijima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U pisanom odgovoru se potvrđuje da su Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i crnogorski nacionalni regulator za radiodifuziju AEM, izrazili spremnost da sprovedu sankcije EU protiv RT-Russia Today i Sputnjika, u skladu sa važećim nacionalnim pravnim procedurama.

Pozdravljajući ovu odluku nadležnih organa, briselski zvaničnici podsećaju da je to u potpunosti u skladu sa "doslednim stopostotnim rekordom usklađenosti Crne Gore sa sankcijama EU" i evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike, te jasnim stavom u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi.

Ova briselska reakcija dolazi nakon što Vlada Crne Gore još nije donela odluku da obustavi distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik u državi, bez obzira na odluke AEM da deluje u skladu sa evropskim odlukama.

Agencija za elektronske medije, kao nadležno regulatorno telo za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, prethodno je saopštilo da ne može zabraniti emitovanja tih kanala u Crnoj Gori bez odluke Vlade.

Evropska unija je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnjik. Smatra se da su ta dva ruska medija u funkciji širenja dezinformacija i manipulacija informacijama.

Crna Gora je do sada u potpunosti usklađivala svoju spoljnu politiku sa politikama EU.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi