Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Nastavlja se hajka na srpske novinare u BHRT
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

16. 03. 2022.

Autor: D. Stanišić Izvor: Politika

Nastavlja se hajka na srpske novinare u BHRT

Ne prestaje hajka na novinare srpske nacionalnosti u Javnom radio-televizijskom servisu BHRT u Sarajevu, u kojem, među ukupno 930 zaposlenih, ima samo pedesetak Srba. Nakon što je početkom ovog meseca otkaz u toj medijskoj kući dobilo devet novinara iz Republike Srpske, navodno zbog teške finansijske situacije, pod pritiskom sarajevske javnosti našla se i Pejka Medić, direktorka BH Radija. Putem društvenih mreža njoj su, što, nažalost, nije i prvi put, upućene brojne pretnje, uvrede, pa čak i poziv na njeno ubistvo

Preteće poruke su Medićevoj stigle nakon što je obelodanjen njen susret 2. marta u Istočnom Sarajevu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, s kojim je razgovarala o „statusu srpskih kadrova u BHRT-u”. 

„Nije ovo ništa novo. Već godinama trpim pretnje ubistvom, prebijanjem i silovanjem. Svaki put sam to prijavljivala policiji. Tražila sam i reakciju pravosuđa, ali ni s te strane nije bilo adekvatnog odgovora. Onima koji pokušavaju da me zastraše poručujem da im to neće poći za rukom, nastaviću da profesionalno obavljam svoj posao, kao što ga obavljam već četiri i po godine. Nastaviću da govorim istinu, jer sloboda mišljenja i istina nemaju cenu”, rekla je Medićeva za „Politiku”, uz napomenu da joj ipak nije svejedno da odlazi u Sarajevo nakon najnovijih pretnji, koje su, kaže, „krajnje monstruozne”. 

Iz sarajevskih političkih krugova nema reakcije na kontinuirani progon srpskih novinara u javnom servisu svih građana BiH, u čijem finansiranju učestvuju i Srbi iz Republike Srpske. U zaštitu Medićeve i devet njenih mladih kolega kojima su otkazi, slučajno ili ne, uručeni baš na dan obeležavanja „nezavisnosti” BiH (1. mart), nije stalo ni Udruženje BiH novinari. 

Pre tri godine na meti sarajevske javnosti i pojedinih predstavnika bošnjačke politike koji smatraju da Srbi nemaju šta da traže u Sarajevu bio je i Marko Radoja, tadašnji glavni i odgovorni urednik Informativnog programa BHRT. I on je, nakon što je prvo neosnovano optužen da je navodno zabranio da voditelji nose na reveru cvet Srebrenice, doživeo najstrašnije pretnje, među kojima i pretnje smrću. Podneo je ostavku, a potom napustio Sarajevo i otišao u Beograd. 

Polovinom prošle godine direktor BHRT Belmin Karamehmedović suspendovao je voditeljku i urednicu programa Zoricu Jergović i Gordanu Dragutinović Mutić zbog objavljene vesti u kojoj je Armija BiH nazvana takozvanom.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

18.03.

2022.

Neko ko zna [neregistrovani] u 00:33

Nije istina

Apsolutno netacno. Gdji Medic koja je direktor sektora BHR 1 istice mandat, sva hajka je licno njen scenario da bi preko politike dobila drugi mandat i prikazala se kao zrtva. Razlog je visoka plata koju dobija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi