Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Protest radnika BHRT-a: Gašenje Javnog servisa ne smije biti opcija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

29. 03. 2022.

Autor: bhrt.ba Izvor: bhrt.ba

Protest radnika BHRT-a: Gašenje Javnog servisa ne smije biti opcija

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u juče u 12 sati u zgradi RTV-a doma održao je protest. Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada.

„Dosta je više slijeganja ramenima i prihvaćanja bezakonja kao normalne pojave. Dosta je zastrašivanja, prijetnji, ucjena, mobinga! Dosta je nerada! Radnici ove kuće više ne šute i trpe. Sve glasnije se bore za profesiju i život dostojan čovjeka“, kazala je Neda Tadić, iz UO Sindikata.

"Građani koji su zaboravili da je ovo njihov javni servis, kao da to nanovo shvaćaju. Radnici su osvijestili koliko vole ovaj Sivi dom, sa svim njegovim vrlinama i manama, i problemima kojih je zadnjih godina sve više. Neizvjesnostu koja ne prestaje, a sada i strahom za opstanak i borbom za goli život. Plata nemamo, ali i dalje predano radimo svoj posao. Otjerati nas nećete. Profesiju vam ne damo. Naši radnici ne mogu platiti kredite ni račune. Blokirani su im i osobni računi zbog toga."

Iz Sindikata su poručili da se parlamentarci trebaju prestati poigravati životima više od 800 obitelji.

"Gospodo u sudovima i tužiteljstvima, ne čuvajte u ladicama tuzbe BHRT-a kupujući vrijeme. Radite po savjesti, zakonu i neoborivim dokazima i vratite BHRT-u nezakonito otetih 63 milijuna maraka. 63 milijuna maraka koje je RTRS protuzakonito uzela od ove kuće, zbog čega nemamo bolje uvjete rada, bolju opremu, bolji program, bolje plaće i više entuzijazma za rad i osmijeha na licima. Sve to uz prešutno odobravanje politike."

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH. 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, raspravljaće se o BHRT-u  

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uvrstili su u dnevni red prijedlog Sanele Prašović Gadžo i Irfana Čengića Rezolucije o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT-a. Za su bila 62 zastupnika, jedan protiv i 12 suzdržanih. 

Pismo podrške Saveza samostalnih sindikata BiH za BHRT 

Kada smo Vam u decembru prošle godine uputili podršku zbog situacije u kojoj ste bili primorani organizovati Protest upozorenja nadali smo se da će svi odgovorni shvatiti svoju obavezu da hitno reaguju i da će se situacija popraviti, stoji u Pismu podrške Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine radnicima BHRT-a.

U zgradi BHRT-a u Sarajevu, koja je zgrada prijeratne Televizije Sarajevo, smještene su kantonalna televizija Kantona Sarajevo, Federalna Televizija, BH Radio, Federalni radio i BHT 1. 

Radnici BHRT-a danima apeliraju kroz javnost kako je potrebno riješiti probleme koje BHRT ima i koji mu otežavaju normalno funkcioniranje podsjećajući kako je stabilan državni javni servis jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska unija kao uvjet za pristupne pregovore našoj zemlji. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi