Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Glavni tajnik IFJ-a Bellanger: Sudski progon novinara u Hrvatskoj ozbiljan je problem i podržavamo poziv HND-a vladi da se time hitno pozabavi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

05. 04. 2022.

Autor: EFJ Izvor: hnd.hr

Glavni tajnik IFJ-a Bellanger: Sudski progon novinara u Hrvatskoj ozbiljan je problem i podržavamo poziv HND-a vladi da se time hitno pozabavi

Međunarodna i europska novinarska federacija (IFJ/EFJ) poduprle su zahtjev Hrvatskog novinarskog društva da se hitno promijeni zakon kako bi se prekinula "kultura tužakanja" i uznemiravanja novinara i medija tužbama. Obje novinarske krovne udruge prenijele su podatak HND-a da se protiv hrvatskih novinara i medija vodi najmanje 951 tužbeni postupak kojima tužitelji traže 10,3 milijuna eura odštete.

Kako stoji u priopćenju objavljenom na veb stranici EFJ-a, korištenje SLAP-a je raširena praksa u Hrvatskoj. Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger kazao je kako toliki broj tužbu protiv novinara i medija otkriva da je sudski progon novinara u Hrvatskoj ozbiljan problem koji se mora riješiti bez odlaganja.  

- Velika većina ovih tužbi je pravno neopravdana, ali ima za cilj zastrašivanje i oduzimanje financijskih sredstava medijskih kuća i novinara. Podržavamo poziv Hrvatskog novinarskog društva vladi da se hitno pozabavi ovom masovnom pošasti, kazao je Bellanger.

- Njihov cilj je cenzurirati, zastrašiti i ušutkati medijske djelatnike opterećujući ih sudskim postupcima. Prema istraživanju HND-a, protiv novinara i medija u Hrvatskoj podnesena je najmanje 951 tužba u kojima tužitelji potražuju gotovo 10,3 milijuna eura. Međutim, istraživanjem je obuhvaćeno samo 26 medija, pa je stvarna brojka vjerojatno puno veća i prelazi 1000 tužbi, upozorio je HND, koji sa zabrinutošću upozorava na činjenicu da su visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa čak i sami suci uključeni u podnošenje tužbi. Mnoge tužbe uključuju kazneno djelo 'sramoćenja', koje je još uvijek dio hrvatskog kaznenog zakona, stoji u priopćenju.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da je vrlo malo novinara na kraju osuđeno, što dokazuje da su mnoge tužbe bile usmjerene na uznemiravanje i zastrašivanje novinara zbog njihovog izvještavanja, a ne s ciljem dobivanja postupka. Prema HND-u u samo 11 slučajeva donesena je osuđujuća presuda protiv novinara. Valom tužbi zahvaćeno je i Hrvatsko novinarsko društvo s desecima postupaka protiv njegovih predstavnika i članova, prenosi EFJ.

- Ono što tražimo, bez daljnjeg odgađanja, jesu izmjene zakonodavstva, kako bi se smanjio pritisak tužbi. HND traži i inzistira da se moraju napraviti promjene kako bi se dekriminalizirale odredbe protiv časti i ugleda, što predlažemo već godinama. Apeliramo na Vladu da to hitno učini, kazao je predsjednik HND-a  Hrvoje Zovko.

HND je u svom istraživanju također konzultirao predstavnike izdavača o mogućim rješenjima za smanjenje ogromne količine neopravdanih tužbi protiv njih i njihovih novinara. Nakladnici su također pozvali na izmjene zakona, ujednačavanje sudske prakse u cijeloj Hrvatskoj, educiranje sudaca o medijskom pravu, pružanje besplatne pravne pomoći malim lokalnim i neprofitnim medijima te provođenje javnih kampanja za podizanje svijesti o negativnoj praksi SLAP-a, prenosi EFJ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi