Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Pravosudno-politički udar na novinare: HND najavljuje prosvjed ako se ne zaustave serijske tužbe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

13. 04. 2022.

Autor: I. Buljan Izvor: HND

Pravosudno-politički udar na novinare: HND najavljuje prosvjed ako se ne zaustave serijske tužbe

"Ovakvi sudski progoni novinara sistemski su i institucionalni jer tome pribjegavaj oni pripadnici društva koje zbog povlaštenog tretmana koji nezasluženo uživaju zovemo establišmentom te se to može nazvati jedino cenzurom. Ništa se ne mijenja i nastavlja se zlostavljanje i teror tužbama protiv novinara. Očekujemo reakciju nadležnih, a ako se to ne dogodi, organizirat ćemo veliki prosvjed novinara", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika HND-a u Novinarskom domu.

Najsvježiji slučaj nelogične i sramotne pravosudne presude je onaj nakladniku neprofitnog portala Virovitica.net Goranu Gazdeku, po kojoj saborskoj zastupnici Romani Nikolić na ime naknade štete mora isplatiti 7500 kuna zajedno sa zateznom kamatom. Ova serijska tužiteljica tražila je čak 20.000 kuna te je tužila i ostale nakladnike i sve dobila.  

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je da se ovim sramotnim tužbama ubija novinare i novinarstvo i guši sloboda medija. Posebno je apostrofirao slučaj još jednog serijskog tužitelja, suca osječkog suda Ante Vrbana, koji je protiv portala Telegram podnio čak pet tužbi tražeći po svakoj iznos od 150.000 kuna.

- Ne znam kako je sudac Vrban došao do tog iznosa za svoju duševnu bol, ali znam da kukavički tuži novinare, a nije se osudio tužiti Zdravka Mamića, kazao je Zovko i dodao kako je Vrban tužio i glavnu urednicu Telegrama Jelenu Valentić i najboljeg hrvatskog novinara Dragu Hedla te da time zapravo želi financijski uništiti Telegram, koji je jedna od perjanica neovisnog novinarstva u Hrvatskoj.

Zovko se također osvrnuo i na slučaj nekadašnje saborske zastupnice SDP-a, a sada Socijaldemokrata, koja je imala pravomoćnu presudu zbog prijetnji smrću kolegici, ali je u međuvremenu rehabilitirana pa se smatra neosuđivanom i misli da novinari o tome moraju šutjeti.

- Romana Nikolić prava je serijska tužiteljica koja sve redom tuži i dobiva. Nedavno je Općinski građanski sud u Zagrebu presudio da joj Hanza media treba platiti 40.000 kuna plus troškove suđenja. Zatim je na Općinskom sudu u Metkoviću tužila, i dobila 20.000 kuna, jedan lokalni portal. Prije pet godina tužila je 24 sata za tekst pod naslovom „Osuđenoj za prijetnje smrću Bernardić dao važnu funkciju“ te je tražila 75.000 kuna. Postupak je pravomoćno završen, a na kraju joj je dosuđena naknada štete u iznosu od 15.000 kuna plus 748 kuna sudskog troška. Tužila je i Telegram i od njih traži 20.000 kuna, a tužila je i Glas Slavonije, ali je s njima postigla nagodbu, kazao je Zovko te dodao kako zakonske odredbe omogućavaju siledžijama da tuže novinare, a te zakonske odredbe su nakaradne i trebaju se ukinuti, naveo je Zovko te pozvao i nadležnu ministricu da ne zatvara oči pred ovakvim sramotnim presudama i šikaniranju novinara.  

Potpredsjednik HND-a i vlasnik portala Virovitica.net Goran Gazdek kazao je kako ova presuda vjerojatno  nije presedan među onih gotovo tisuću trenutno aktivnih  tužbi.

- No slučaj nam govori da su svi političari, i vladajući i oporbeni, isti kad treba gaziti medije i upozoravati ih da paze što pišu. I kad god imaju prilike, da na sve privilegije i primanja koja imaju, dodatno zgrću  novac na nečemu što nije jasno definirano jer ne postoji instrument vještačenja navodne štete, kazao je Gazdek i složio se sa Zovkom kako je od svega toga  puno važniji i za novinare pogubniji zakonski i pravosudni okvir koji im to omogućava.

- U konkretnom slučaju tužilica je javna osoba, političarka i saborska zastupnica. Javnost ima pravo znati baš sve o njoj, pa i da je rehabilitirana. No ona je i pravomoćno osuđena zbog prijetnje smrću. Ono što je važno i zabrinjavajuće u ovom slučaju je da smo proglašeni krivim i ne samo mi, nego i drugi mediji, premda smo objavili točnu informaciju. Naime, kolegici je prijetila smrću i za to je pravomoćno osuđena. U međuvremenu je rehabilitirana pa se smatra neosuđivanom i misli da novinari tu natuknicu iz njezine biografije  ne smiju spominjati, što je potpuno apsurdno, kazao je Gazdek te je predložio da se razgovara s ostalim nakladnicima koji zbog istog slučaja moraju serijskoj tužiteljici nadoknaditi štetu te da se zajedno javno reagira i obrati institucijama te europskim kolegama.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić naveo je kako ovo što se danas događa Goranu Gazdeku, a jučer se događalo Davorki Blažević, prekjučer Feralu te ono čemu su jednako izloženi i Drago Hedl i Boris Dežulović i Hrvoje Zovko i mnogi drugi i po čemu su ujedinjeni i Telegram i Večernji i Jutarnji i Novosti, nije slučajno, a još manje bezopasno.

- Ovakvi sudski progoni novinara sistemski su i institucionalni jer u njima ne sudjeluju, recimo to tako, obični i normalni građani, njima isključivo i uvijek pribjegavaju oni pripadnici društva koje zbog povlaštenog tretmana koji nezasluženo uživaju zovemo establišmentom, naveo je Mijić te dodao kako se sve to može zajedničkim nazivnikom nazvati jedino cenzurom.

- I zato kada ravnatelj HRT-a Robert Šveb nedavno pred saborskim odborom za informiranje i medije kaže kako na „HRT-u ne postoji cenzura, niti lista zabranjenih gostiju“, onda ne govori istinu, pogotovo kada govori o razlozima zbog kojih je njegov prethodnik Kazimir Bačić dva puta dao otkaz predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku iako je HRT pravomoćno već izgubio spor protiv Zovka. Bačićevu podvalu kako je Zovko napao invalidnu osobu „unutar HRT-a“, koju demantira ista ta osoba kao svjedok u drugom sudskom sporu, Šveb papagajski ponavlja pred parlamentarnim odborom bez da je provjerava, obmanjujući javnost. O tome da se Zovku i dalje sudi za povredu ugleda i časti HRT-a, a da je Kazimir Bačić još uvijek ugledni zaposlenik državne televizije iako je uhvaćen i optužen za 50.000 eura mita te da se o takvoj sramoti ne govori i raspravlja na onome što bi po definiciji trebao biti javni servis koji radi u interesu građana ove države, samo po sebi govori o postojanju cenzure na HRT-u, kazao je Mijić.

Glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia naglasila je kako treba pod hitno poraditi na zakonskim odredbama koje tužiteljima omogućavaju zloupotrebe prema novinarima.

- Smatramo da javnost treba znati sve o javnim osobama, što su i kako radile, i da je odredba o rehabilitaciji u slučaju Romane Nikolić sporna i da je sporno pravo na zaborav, navela je Tarabochia.

Odvjetnik Boris Kozjak kazao je kako je sud argumente kojima su se služili u slučaju tužbe Romane Nikolić ignorirao premda su naveli kako ne mogu biti odgovorni za preneseni tekst, o čemu govori i praksa te presude Suda za ljudska prava Vijeća Europe.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi