Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Željko Ivanović dobitnik nagrade "Sloboda medija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

24. 08. 2022.

Autor: Vjesti.me Izvor: Vjesti.me

Željko Ivanović dobitnik nagrade "Sloboda medija"

Među šestoro nagrađenih novinara je i filipinska nobelovka Maria Resa

Jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović dobitnik je značajnog priznanja “Sloboda medija” koje svake godine medijskim poslenicima širom svijeta dodjeljuje TLN (Transantlantic Leadrship Network), poznati politički institut iz Vašingtona.

U kultnoj centralnoj dvorani nacionalnog Pres kluba u glavnom gradu SAD, 17. septembra, Ivanović će biti jedan od šest laureata kome će biti uručeno priznanje u kategoriji “Izuzetnost komentara i kritike”.

Zlatnu medalju TLN-a primiće Dženifer Grifin, saradnica Foks njuza (Fox News) za nacionalnu sigurnost pri Pentagonu, dok je zlatna medalja za istraživački rad u stranim medijima pripala Olgi Rudenko, odgovornoj urednici Kijev Independenta iz Ukrajine.

Širin Abu Akleh će posthumno dobiti nagradu u kategoriji međunarodnog izvještavanja, dok će nobelovka Maria Resa, filipinsko-američka novinarka i generalna direktorica portala Repler, primiti nagradu u kategoriji rasvjetljavanja korupcije.

U kategoriji mladih novinara nagradu je dobio Vladislav Davidžon, američki državljanin rodom iz Uzbekistana, novinar Tablet magazina, te osnivač Odesa Rivjua (Odessa Review).

O novinarskim nagradama za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika TLN i američkih diplomata bili i poznati urednici i autori vodećih američkih i evropskih medija poput Pitera Rofa iz Njuzvika (Newsweeka), Daga Sandersa iz Gloub end mejl (Globe and Mail), Svana Vatermana, Bi-Bi-Si, Ani Elisabet Mout, iz londonskog Telegrafa, Klausa Ditera Frankenbergera, iz Frankfurter Algemajne Cajtunga, Pitera Kanela iz Politika...

Nakon dodjele nagrada, u naredna dva dana, politički institut TLN u zdanju američkog Kongresa, organizuje veliku konferenciju o slobodi medija, na kojoj će govoriti i Ivanović.

Uz njega i ostale dobitnike nagrada, u radu konferencije će učestvovati i urednici i novinari iz vodećih svjetskih medija, poput Njujork Tajmsa, Telegrafa, Njuzvika, Gloub Mejla, Difense njuza, Hila, Blumberga, Al Džezire, Midl Ist Aja (Middle East Eye), Glasa Amerike, Mete (Facebook), te mnogi drugi.

Učesnicima konferencije će se obratiti i Kara MekDonald, zamjenica pomoćnika državnog sekretara za demokratiju i ljudska prava pri Stejt Dipartmentu, te članica evropskog parlamenta Diana Riba Giner, direktorica Glasa Amerike Jolanda Lopez.

TLN je neprofitna organizacija koja preko mreže saradnika, koja uključuje vladine dužnosnike, parlamentarce, novinare, poslovne ljude, naučnike, kreira analize o savremenim izazovima za Sjedinjene Države, Evropu, Bliski istok…

Predsjednik Borda TLN je Majkl Halcel, viši predavač sa Džon Hopkins Univerziteta i dugodišnji visoki zvaničnik američke administracije. U periodu od 2009. do 2012. bio je i savjetnik za spoljnu politiku tadašnjeg senatora, a sadašnjeg predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Željko Ivanović je jedan od pokretača nezavisne štampe i medija u Crnoj Gori. Učestvovao je u osnivanju i jačanju svih nezavisnih medija u Crnoj Gori od Kruga, preko Monitora, do dnevnog lista, TV i portala Vijesti. Iako je davno preuzeo vodeće menadžerske dužnosti u pomenutim medijima, Ivanović nije odustao od pisanja. Već je objavio dvije knjige izbranih tekstova, komentara, analiza, satire, “Crnogorski Diznilend” i “Lovac na zmajeve”.

Nakon ulaska United Medie, najveće reginalne telekomunikacione i medijske grupe u suvlasništvo “Vijesti”, Ivanović pokriva poziciju predsjednika Borda direktora.

Priznanje uglednog američkog Instituta je kruna Ivanovićevog višedecenijskog rada na promociji slobode medija u Crnoj Gori, ali i regionu, a ujedno i značajno priznanje za Vijesti i dosadašnji doprinos čitave medijske grupe afirmaciji uloge medija, kao čuvara javnog interesa.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi