Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Lekar o smrti novinara Matijanića: Komisija nije odgovorila na ključna pitanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

25. 08. 2022.

Autor: Hina Izvor: N1

Lekar o smrti novinara Matijanića: Komisija nije odgovorila na ključna pitanja

Doktor Mirando Mrsić izjavio je da stručna komisija, koja je iznela nalaz uviđaja u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića, nije odgovorila na tri ključna pitanja o njegovoj smrti.

„Jučerašnja štampa nije odgovorila na tri ključna pitanja stručnjaka, porodice i javnosti. Zašto nije primljen u bolnicu, zašto ga neko nije pošteno pregledao i zašto nisu urađene pretrage koje je trebalo da se urade“, rekao je Mrsić za televiziju N1.

 Prema nalazu Stručne komisije Ministarstva zdravlja, u slučaju Matijanića, koji je 5. avgusta preminuo od posledica kovida, nisu uočeni stručni propusti u lečenju zdravstvenih radnika.

 Mrsić smatra da je jučerašnja dvočasovna konferencija za novinare, na kojoj su članovi odbora i ministar zdravlja Vili Beroš obrazlagali nalaze, bila „puštanje magle” i pokušaj Beroša da aferu gurne pod tepih.

 „U trenutku kada pređete prag bolnice, vecć imate EKG i rendgenski snimak pluća. Da je to učinjeno, situacija bi bila potpuno drugačija i pokojni Matijanicć bi i dalje imao priliku da pokuša da prebrodi kovid i teške komplikacije“, prokomentarisao je Mrsić.

On smatra i da su članovi komisije, koju čine Ivan Puljiz, Senka Kajčić, Eduard Galicć, Venija Cerovečki Nekicć, Miroslav Majer i Davor Majer, juče na konferenciji za novinare sedili posramljeni jer su morali da kažu „nešto što je protiv etike, stručnost“ i sve ono u šta se lekari zaklinju kada postanu lekari, a to je da pomognu pacijentu.

 „Izvlačenje da je trebalo da dođe, da je on kriv što je poginuo je suština i mislim da naša javnost neće piti te izjave i da će svima biti jasno da je sistem napravio grešku“, rekao je Mrsić.

 Istina će jednog dana izacći na videlo, dodao je on.

 Osvrnuo se i na telefonske pozive koji su objavljeni nakon novinarske smrti, ističucći da „telefonska medicina, koja je danas sve češcća u Hrvatskoj, neće donijeti ništa dobro“.

 „Očekivao sam da cće Beroš ubuduće izvući pouke za sve ostale ‘matijaniće’, da do njih ne dođe“, rekao je Mrsić, bivši narodni poslanik i ministar rada i penzionog sistema u Vladi Zorana Milanovića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi