Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  UNCG pita admirala: Ko prati novinare i po čijem naređenju?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

25. 08. 2022.

Autor: IN4S Izvor: IN4S

UNCG pita admirala: Ko prati novinare i po čijem naređenju?

"Takođe zahtijevamo od nadležnog Tužilašta da utvrdi Samardžićeve navode i tako otvori bolnu stranicu pritisaka, torture i diskriminacije poslenika javne reči", navode iz UNCG

Povodom objave admirala Dragana Samardžića da u Ministarstvu odbrane i VCG postoje „špijuni“ koji dostavljaju podatke novinaru „Vijesti“ Siniši Lukoviću, kao i da službe nadziru naše kolege, UNCG poziva penzionisanog načelnika GŠ da svoje tvrdnje konkretizuje dokazima, da objelodani imena oficira koji navodno, rade za strane države i da odaju povjerljive informacije novinarima, da objavi imena naših kolega praćenih od tajnih službi, kako je napisao a zatim izbrisao na svom Tviter nalogu.

Saopštenje UNCG prenosimo integralno:

Samardžić je dužan da javnost CG obavijesti koje službe i po čijem naređenju i za čiji račun nezakonito prate novinare.

Takođe zahtijevamo od nadležnog Tužilašta da utvrdi Samardžićeve navode i tako otvori bolnu stranicu pritisaka, torture i diskriminacije poslenika javne reči.

Ukoliko ne dobijemo odgovore na ova pitanja ali i adekvatnu reakciju nadležnih organa smatraćemo da je admiral Samardžić upravo deo tog represivnog mehanizma čiji je cilj upravo zastrašivanje novinara i sprečavanje uspostavljanja slobode javnog mišljenja što je preduslov za konačan obračun sa svim vidovima, u našem društvu, metastaziralog kriminala, korupcije i kršenja ljudskih prava i novinarskih sloboda.

Pozivamo i svoje kolege koji su imali bilo kakve prijetnje neprijatnosti ili uznemiravanja da nam se obrate kako bi zajedno upoznali javnost sa mrakom koji još vlada u našoj državi. Jedna ili dvoje usta je lako ućutkati ali čitavu profesiju ne mogu ukrotiti ni mnogo represivniji aparati od našeg čiji se mehanizmi zastrašivanja i ucjena, osim u tehnološkom smislu, nisu promenili još od komunističkog vremena u kom je novinar tretiran kao društveno – politički djelatnik, zadužen za promociju totalitarnih vrednosti jednopartijskog sistema, koji će umjesto u reforme i demokratiju mutirati u kleptokratsku autokratiju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi