Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Zbog najave ponovne kriminalizacije klevete novinari u Banjaluci polomili olovke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 03. 2023.

Autor: Beta Izvor: Danas

Zbog najave ponovne kriminalizacije klevete novinari u Banjaluci polomili olovke

Grupa novinara koja prati zasedanje Narodne skupštine Republike Srpske danas je ispred zgrade entitetskog parlamenta u Banjaluci polomila olovke u znak protesta zbog namere usvajanja zakona kojim će biti kriminalizovana kleveta u RS.

Novinari su naglasili da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Predsednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić izjavio je da su novinari poslanicima ostavili olovke kako bi sami nastavili da se bave novinarstvom, jer bi usvajanje ovako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

„Pozivamo poslanike da glasaju po svojoj savesti, a ne po stranačkoj pripadnosti“, rekao je Vukelić i dodao da je i sam premijer RS Radovan Višković priznao da je taj zakon loš, ali da je, uprkos tome, upućen u javnu raspravu.

Narodna skupština RS, koja je danas počela zasedanje u Banjaluci, razmatraće nacrt zakona koji će omogućiti vraćanje klevete i uvrede u Krivični zakonik RS, uz predviđene drakonske novčane kazne za ta dela, čak i do 60.000 evra.

Vladajuća koalicija u RS je pozvala novinare da se uključe u javnu raspravu o ovom zakonu, ali su novinari poručili da je javna rasprava besmislena ako kriminalizacija klevete i uvrede ostane u tekstu.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi