Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Televizija pod opsadom: Mediji u Bosni i Hercegovini kao devedesetih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

26. 04. 2023.

Autor: Maša Kočović Izvor: FoNet

Televizija pod opsadom: Mediji u Bosni i Hercegovini kao devedesetih

Stanje u medijima u Bosni i Hercegovini ni 30 godina nakon rata nije se mnogo promenilo, a neregulisanje zakona o medijima posredno je dozvolilo širenje mržnje i netolerancije u javnosti, rečeno je na današnjem razgovoru o knjizi "Televizija pod opsadom" autora Mehmeda Agovića.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko upozorila je na instrumentalizaciju medija devedesetih godina u cilju ostvarivanja nacionalističkih interesa, a posebno onih iz Beograda, i ocenila da je tako stvorena etnička podela problem koji i danas opterećuje Bosnu.

Biserko je istakla snagu srpske ratne propagande koja je promovisala tezu o ugroženosti srpskog naroda i navela da se može reći da je i u aktuelnom političkom kontekstu, kako unutrašnjem, tako i spoljnom, ta teza i dalje dominirajuća.

U Srbiji je postignut konsensus oko srpskog nacionalnog pitanja, zbog čega je uloga medija u homogenizaciji srpske nacije i pripremama za rat dobila prvorazrednu ulogu. Nema ni nagoveštaja o normalizaciji odnosa u regionu, a kamoli pomirenja. Upravo je nacionalizam u medijima, koji je konstanta, protivrečan politici pomirenja, kazala je Biserko.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi