Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Sindikat RTCG-a: Ukoliko ne bude dogovora do petka generalni štrajk
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

11. 05. 2023.

Autor: UNCG/Sindikat RTCG Izvor: UNCG/Sindikat RTCG

Sindikat RTCG-a: Ukoliko ne bude dogovora do petka generalni štrajk

Sindikat zaposlenih RTCG večeras je na Fejsbuku objavio saopštenje i najavio generalni štrajk, ukoliko se do petka ne potpiše Kolektivni ugovor. Saopštenje Sindikata zaposlenih RTCG-a prenosimo integralno.

Nakon štrajka upozorenja (24.aprila) postigli smo dogovor sa menadžmentom RTCG-a da se ne oglašavamo do usvajanja izmjena Kolektivnog ugovora. Poštujući dogovor nijesmo izlazili u javnost saopštenjima sve do večeras iako je i u ovom periodu bilo odugovlačenja.

Koristimo priliku da obavijestimo javnost da je današnja sjednica Savjeta RTCG-a, na kojoj je trebalo da bude usvojen usaglašeni Kolektivni ugovor, čime bi se stekli uslovi za povećanje zarada zaposlenih, odgođena.

Kolektivni ugovor potpisali su generalni direktor RTCG-a i predsjednice oba sindikata u četvrtak, 4.maja. Iako je bilo najavljeno da će sjednica Savjeta na kojoj bi bio usvojen ovaj dokument biti održana u petak, 5. maja, sjednica je pomjerena za danas, 8.maj. Međutim, danas u 14h obaviješteni smo da Savjet nije imao potreban kvorum da održi ovu, za radnike RTCG-a, izuzetno važnu sjednicu. Iako je generalni direktor RTCG-a Boris Raonić više puta istakao da se zbog hitnosti može održati i elektronska sjednica Savjeta, čime se izbjegava nedostatak kvoruma, sjednica je zakazana u standardnom formatu.

Strpljenje, koje smo pokazali prethodnih mjeseci boreći se za povećanje zarada je na izmaku.

Pokušavamo da razumijemo zbog čega članovi Savjeta nijesu mogli da prisustvuju današnjoj sjednici. Jedan razlog može biti krajnje nerazumijevanje hitnosti situacije, a drugi je namjerna opstrukcija. Ali zašto i kome je to u interesu? Možemo samo da pretpostavljamo. Činjenica je da će, ako se nastavi sa opstrukcijama, radnici RTCG-a ostati bez uvećanih zarada čak i za maj mjesec.

Ako se do petka ne potpiše Kolektivni ugovor i tako prekine ova agonija, iskoristićemo svoje pravo na generalni štrajk, a to znači period velike nestabilnosti za RTCG. Strahovito nam je žao što se naše strpljenje i želja za mirnim rješenjem problema ovakvim postupcima omalovažavaju. Podsjećamo, sindikati i menadžment RTCG-a su postigli dogovor. Ministarstvo finansija je u petak, 5.maja, dalo pozitivno mišljenje na Kolektivni ugovor uključujući i predlog povećanja koeficijenata. Naglašavamo da je usvajanje Kolektivnog ugovora na sjednici Savjeta neophodno kako bi dokument prošao procedure u Skupštini i Vladi Crne Gore.
Apelujemo na članove Savjeta da pod hitno shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Postavljamo jednostavno pitanje predsjedniku Savjeta RTCG-a Veselinu Drljeviću. Što Vas sprječava da za sjutra zakažete elektronsku sjednicu?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi