Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  U Crnoj Gori uvećane dnevnice medijskih radnika za rad nedjeljom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

07. 07. 2023.

Autor: Sindikat medija Crne Gore Izvor: Sindikat medija Crne Gore

U Crnoj Gori uvećane dnevnice medijskih radnika za rad nedjeljom

Nakon 6 mjeseci odgađanja, stupila je na snagu odredba novog Opšteg kolektivnog ugovora po kojoj počinje isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom i za zaposlene u medijima.

Prva nedjelja za koju se obračunavaju uvećane dnevnice novinarima i ostalim medijskim radnicima bila je 2. jula. Po članu 15 Opšteg kolektivnog ugovora, osnovna zarada zaposlenog uvećava se po času najmanje 80% za rad nedjeljom a te odredbe se sada moraju pridržavati i medijska preduzeća.

Naime, Opštim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu početkom ove godine bilo je predviđeno da se isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom u medijima neće primjenjivati 6 mjeseci od dana stupanja na snagu tog ugovora. U tom periodu bilo je predviđeno da sindikati i poslodavci iz medijske djelatnosti vode pregovore o zaključenju novog Granskog kolektivnog ugovora a ako se ugovor ne zaključi u tom periodu, primjenjivaće se odredba o uvećanju dnevnica nedjeljom i za medijske radnike. Pregovori su pokrenuti na predlog Sindikata medija Crne Gore i Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, ali još nema dogovora sa poslodavcima.

Sindikat medija, svakako, ostaje posvećen postizanju kompromisa sa poslodavcima oko novog Granskog kolektivnog ugovora ali smatramo da i poslodavci moraju prihvatiti dio naših zahtjeva, kako bi taj ugovor donio bar neke nove benefite zaposlenima u medijima. Istovremeno, pozivamo sve medijske radnike da insistiraju na isplati dnevnica za rad nedjeljom jer je to pravo, po novom Opštem kolektivnom ugovoru, već steklo na hiljade zaposlenih u drugim djelatnostima početkom ove godine. Na ovaj način, biće i poboljšana generalno loša primanja medijskih radnika odnosno nagrađeni oni zaposleni koji rade nedjeljom, kada najveći broj zaposlenih građana odmara, što je i osnovna suština ove odredbe.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi