Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Urednica crnogorskog portala Libertas vratila nagrade EU nezadovoljna kriterijumima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

27. 09. 2023.

Izvor: Beta/Danas

Urednica crnogorskog portala Libertas vratila nagrade EU nezadovoljna kriterijumima

Glavna i odgovorna urednica podgoričkog portala Libertas Olivera Lakić vratila je danas dve druge nagrade koje su joj dodeljene na konkursu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za serijale reportaža o visokoj korupciji u crnogorskom pravosudnom sistemu i kriminalu i korupciji u strukturama crnogorske policije.

Lakić je o vraćanju nagrada koje su joj juče dodeljene, obavestila EU Awards tim Thomson Media.

Ona je u pismu navela da pošto su u Libertasu s pažnjom pročitali prvonagrađeni tekst, povlači svoju kandidaturu za tu regionalnu nagradu i da vraća dva sertifikata koja su joj dodeljena na jučerašnjoj ceremoniji.

Dobitnica prve nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo je novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) Đurđa Radulović za reportažu o porođaju.

U tekstu se govori o tome da se ne poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije prilikom porođaja u Crnoj Gori.

Lakić smatra da nema potrebe da detaljno objašnjava svoj stav, „a posebno vaše rangiranje i ocene istraživačkih priča koje su nama, u najmanju ruku, čudne, neprihvatljive i može se slobodno reći veoma uvredljive“, dodala je ona.

Žiri su činili Tena Perišin, Boro Kontić i Nataša Ružić.

Lakić je odbila da primi i novčanu nagradu i zamolila EU Awards tim Thomson Media da snimak o kratkom razgovoru sa njom ne koriste, kao ni njene fotografije i sve što se tiče redakcije Libertas Press.

„Shvatili smo da nagrada koju ste mi juče dodelili, može samo da naškodi dignitetu, integritetu i statusu koji naša redakcija uživa u društvu“, navela je Lakić.

Ona je kazala da su u Libertasu veoma ozbiljno pristupili celom procesu i ceremoniji uručenja nagrada „koja je, takođe, bila veoma neobična imajući u vidu ko su bili prisutni, kao i upadljivo odsustvo najviših predstavnika delegacije EU u Podgorici“.

„S obzirom na jučerašnje vrlo negativno iskustvo koristim priliku da vas zamolim da ubuduće, Libertas Pressu ne šaljete pozive za konkurse bilo koje vrste i da nas uklonite sa vaše mailing liste“, navela je Lakić i ponovila da ne želi da se u bilo kojem javnom istupu koriste njeno ime i naziv redakcije na čijem je čelu.

„Uvereni smo, nakon dovoljno konsultacija koje smo juče imali sa kolegama iz drugih redakcija i civilnog sektora, da će vraćanje nagrade biti još jedan korak ka većoj slobodi i samopoštovanju novinara u Crnoj Gori“, ocenila je Lakić.

Lakić je glavna urednica portala Libertas, a posle serijala tekstova objavljenih u aprilu i maju prošle godine koje ona potpisuje, usledila su hapšenja policajaca, tajnih agenata, specijalnog tužioca, dugogodišnje predsednice Vrhovnog suda.

Lakić je dobitnica mnogih nagrada, a 2019. godine dobila je i Međunarodnu nagradu Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodeljuje američki Stejt department ženama iz čitavog sveta koje su, uprkos velikom ličnom riziku, primer izvrsne hrabrosti i liderstva u promociji ljudskih prava, jednakosti žena i društvenog napretka.

Česta meta napada Lakić je postala pošto je početkom 2011. godine istraživala i pisala da li se u fabrici „Tara“ i u skladištu u Donoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare falsifikati cigareta poznatih marki.

Lakić je 8. maja 2018. godine ranjena na ulazu zgrade u kojoj stanuje u Podgorici, a ni posle pet godina policija i tužilaštvo nisu podigli optužnicu protiv odgovornih za taj pokušaj ubistva, niti su saopštili ko je bio nalogodavac tog napada.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi