Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Pad tržišta štampanih medija u Hrvatskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

22. 11. 2017.

Izvor: Asmedi

Pad tržišta štampanih medija u Hrvatskoj

Istraživanje tržište štampe u Hrvatskoj u 2016. godini pokazalo je da su svi pokazatelji u padu - prodaja, oglašavanje i trgovina, kao i da je na tržištu dnevnih listova po prodaji najjača Styria grupa, a Hanza Media na tržištu oglašavanja u dnevnim novinama, podaci su koje je objavila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Agencija je ispitivanje tržišta štampe u Hrvatskoj u 2015. i 2016. godine sprovela na uzorku od ukupno 53 novinska izdavača i distributera štampe, a obuhvaćena su tržišta prodaje i oglašavanja opšteinformativnih dnevnih i nedeljnih izdanja.

Rezultati pokazuju da je prošle godine prodato 73,7 miliona primeraka opšteinformativnih dnevnih novina, što je u odnosu na 2015. godinu pad za 8 posto. Prema vlasničkim grupama, na tržištu dnevnih novina najveći tržišni udeo ima Styria grupa Hrvatska, u većinskom vlasništvu Styria AG, koja putem "24 sata" i "Večernjeg lista" na tržištu belži udeo između 50 i 60 posto.

Hanza media Grupa je, putem zajedničkog udela "Jutarnjeg lista" i "Slobodne Dalmacije", imala tržišni udeo između 30 i 40 posto.

Treća grupacija je Glas Istre, u kojoj su izdanja "Novog lista", "Glasa Istre" i "Zadarskog lista", sa zbirnim tržišnim udelom između 10 i 20 posto. Kontrolu nad ta tri dnevna lista u septembru 2016. godine preuzela je JOJ Media House iz Slovačke. Sve ovo pokazuje da tržište Hrvatske ima veoma visok pokazatelj koncentracije CR4 (zajednički tržišni udeo četiri najprodavanija dnevna lista) od 83,38 posto.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi