Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND poručuje predsjedniku Srbije da nema pravo govoriti neistine i vrijeđati novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

14. 02. 2018.

Izvor: www.hnd.hr

HND poručuje predsjedniku Srbije da nema pravo govoriti neistine i vrijeđati novinare

Prema medijskim izvještajima predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tijekom službene posjete Republici Hrvatskoj optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao "Veliku Srbiju" u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine iako je novinar samo podsjetio na govor koji se zaista dogodio. Za to postoje dokazi jer je govor snimljen, te je još uvijek moguće pogledati i poslušati što je Vučić zaista rekao.

Prigodom odgovaranja na novinarska pitanja u Dvoru na Uni kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsjednik Srbije nazvao je također novinarska pitanja uvredama i harangama.Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića, te ga podsjeća da je njegova obaveza kao predsjednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo novinarska pitanja proglašavati uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civiliziranom društvu.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje i neslužbeni zahtjev iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanja u vezi njegovog govora u Glini. Podsjećamo da su postojanje takvog zahtjeva potvrdila dva medija - RTL i N1.

Zahtjeve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo nego i obavezu ignorirati. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja s njegovom političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa među dvjema državama. 

 

Za Izvršni odbor HND-a:

Saša Leković, predsjednik

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi