Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novinarka Olivera Lakić dobitnica nagrade "Međunarodnim hrabrim ženama"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

06. 03. 2019.

Autor: FoNet Izvor: N1

Novinarka Olivera Lakić dobitnica nagrade "Međunarodnim hrabrim ženama"

Novinarka crnogorskog dnevnika Vijesti Olivera Lakić dobitnica je nagrade koju američki Stejt department svake godine dodeljuje hrabrim ženama sveta.

U obrazloženju Stejt departmenta za dodelu nagrada "Međunarodnim hrabrim ženama", navodi se da je Lakić nagrađena za "svoju posvećenost istraživačkom novinarstvu i to što je simbol pokretanje medijske reforme, koji odbija da se preda u svojim naporima da razotkrije priče o kriminalu i korupciji, čak i ako se prijeti njoj i njenoj porodici".

Lakić, koja je objavila više tekstova o švercu cigareta i drugim nelegalnim poslovima u Crnoj Gori, ranjena je u nogu 8. maja prošle godine, ispred zgrade u kojoj živi sa porodicom, na najprometnijem bulevaru u Podgorici, a šest godina pre toga je takođe napadnuta ispred svog stana, podseća Glas Amerike.

Napad su prošle godine osudile Sjedinjene Države, Evropska unija i međunarodne organizacije za zaštitu novinara, a crnogorska policija je prošlog meseca saopštila da je "rasvetlila pokušaj ubistva Olivere Lakić" i taj slučaj povezala sa prošlogodišnjim ubistvom muškarca, bliskog jednom od zaraćenih kriminalnih klanova u zemlji.

Nagrada "Međunarodnim hrabrim ženama" dodeljuje se od 2007. i to ženama koje su pokazale izuzetnu hrabrost, snagu i liderstvo u donošenju pozitivnih promena u svojim društvima, često uz veliki lični rizik i žrtvovanje", navodi se na zvaničnoj stranici Stejt departmenta.

Dodaje se da su sve dobitnice zalagale za zaštitu ljudskih prava, promovisale poboljšanje položaja žena i podsticale mir i vladinu transparentnost širom sveta.

Priznanje je do sada dobilo više od 120 žena iz najmanje 65 zemalja.

Ove godine je deset dobitnica - iz Crne Gore, Džibutija, Tanzanije, Burme, Egipta, Jordana, Bangladeša, Šri Lanke i Perua i Irske.

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 7. marta na ceremoniji u Stejt departmentu, koju će voditi američki državni skretar Majk Pompeo, a kojoj će treću godinu zaredom prisustvovati prva dama SAD Melanija Tramp.

U saopštenju tim povodom, Melanija Tramp je navela da su ovogodišnje dobitnice "donele nadu mnogima širom sveta".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi