Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Ogranak HND-a na HTV-u: Tko zapravo uređuje HRT?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 10. 2019.

Izvor: HND

Ogranak HND-a na HTV-u: Tko zapravo uređuje HRT?

Nakon propusta Hrvatske televizije, koja je u podnevnom Dnevniku 6. listopada 2019. izvještaj o izborima na Kosovu najavila slikom zastave Republike Srbije (na videozidu iza voditeljice), isti dan u Vijestima na Prvom programu HTV-a objavljena je isprika. U toj javnoj isprici, međutim, nadležni su, umjesto da preuzmu svoj dio odgovornosti, sav teret propusta nedopustivo prebacili isključivo na odjel Grafike Informativnog medijskog servisa HTV-a. Nažalost, skandalu ovdje nije bio kraj.

Javnosti se putem društvene mreže Facebook jučer obratila saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. U svojoj je objavi navela detalje sastanka koji je u društvu veleposlanika Republike Kosovo Gezima Kasapollija održala u prostorima HRT-a 7. listopada 2019., dan nakon sporne objave.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj – očito nesvjesna uloge i statusa HRT-a, koji bi prema Zakonu o HRT-u trebao biti neovisan javni servis – s glavnim ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem i urednicima, kako navodi, "Kovačem i Perišićem" (vjerojatno misleći na glavnog urednika programa HTV 1, 2, 3, 4 i međunarodnoga kanala HTV-a Brunu Kovačevića te urednicu Informativno medijskog servisa Katarinu Perišu Čakarun) dogovara ne samo gostovanja u emisijama, kako će i što HRT snimati o Kosovu i koji mu moraju biti izvori, nego i stegovne mjere za zaposlenike HRT-a.

Prema sadržaju razgovora koji gospođa Lekaj Prljaskaj opisuje na društvenoj mreži, vidljivo je da je s obje strane prekršen Zakon o HRT-u, koji uz ostalo određuje:

Članak 1. (4) "…u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna je o bilo kakvom političkom utjecaju..."

Stoga ovim putem pozivamo i predstavnike HRT-a koji su sudjelovali u razgovoru da se očituju o tome čije su interese zastupali te jesu li i zašto pristali na ovakav ton i sadržaj razgovora. Ako vodstvo HRT-a nije u stanju samo odrediti što se i kako dogodilo vezano uz navedeni propust te o tome izvijestiti javnost – pitanje je tko sve i na koji način zapravo upravlja HRT-om.

I ovaj slučaj, koji nažalost nije usamljen, još jednom pokazuje zašto Ogranak HND-a na HTV-u ukazuje na zabrinjavajuće stanje unutar nacionalnog servisa, u kojem se krše odredbe Zakona o HRT-u, zatire profesionalnost i vjerodostojnost te nečinjenjem onemogućava transformacija u istinski javni servis odgovoran javnosti i pretplatnicima.

Nadležne za rad i poslovanje HRT-a po tko zna koji put pozivamo da se zapitaju – kuda ide HRT?

Za Ogranak HND-a na HTV-u

Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi