Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  „Podkast manifest“ drugog dana UNS-ovog seminara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

01. 07. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

„Podkast manifest“ drugog dana UNS-ovog seminara

Novinari i studenti novinarstva danas su u prostorijama Udruženja novinara Srbije (UNS) imali prilike da od osnivača platforme Podcast.rs i člana upravnog odbora Evropskog foruma medija zajednice (CMFE) Vladimira Radinovića saznaju o nastanku i načinu funkcionisanja podkasta, publici koja ih prati, kao i o brojnim tehnološkim aspektima u vezi sa ovim tipom medijskog sadržaja.

 

Predavač Vladimir Radinović sa učesnicima seminara o podkastima (foto: Milica Stojanović) Predavač Vladimir Radinović sa učesnicima seminara o podkastima (foto: Milica Stojanović)

 

Vladimir Radinović je učesnicima seminara o podkastima objasnio da, poput osnovnih pet osnovnih pitanja u novinarstvu, postoje i četiri osnovna pitanja na koja je bitno odgovoriti kada se kreira podkast − „Ko je vaša publika?“, „Šta želite da poručite?“, „Zašto to želite da poručite?“ i „Ko ste Vi?“.

„Izneo sam neke statističke podatke kako bi novinari mogli da prepoznaju koja je publika zainteresovana podkaste, a zatim da i sami pozicioniraju kojoj se publici obraćaju kada kreiraju sadržaj. Tehnički deo je jako bitan za njih, jer to znači da će raditi posao kako valja, a slušaoci će tu profesionalnost prepoznati“ rekao je Vladimir Radinović za UNS.

Osvrnuo se na to da su podkasti nastali kao audio-saržaj i istakao činjenicu da su i danas podkasti primarno audio forme, jer ih publika više sluša nego gleda. Osnivač platforme Podcast.rs je predočio da se podkatsti ne nalaze na Jutjubu zbog vizuelnog dojma, već zato što na taj način dopiru do najvećeg dela recipijenata.

„Mnogi ne prepoznaju da je podkast zapravo suštinski audio datoteka govornog formata, koju oni mogu preuzeti kad god žele, a ne bilo koji snimak na koji naiđu pretraživanjem Jutjuba“, rekao je Radinović za UNS.

Predavač Vladimir Radinović sa učesnicima seminara o podkastima (foto: Milica Stojanović) Predavač Vladimir Radinović sa učesnicima seminara o podkastima (foto: Milica Stojanović)

 

Tokom drugog dana seminara o podkastima novinari su pravili „podkast manifest“, pišući o čemu bi se radilo u njihovom podkastu, šta bi slušaoci novo mogli čuti, kao i zbog čega se publika treba opredeliti za njihov podkast.

„Mislim da su kolege novinari fantastični i jako zainteresovani za ovaj format. Verujem da će odavde izaći puni znanja i novih ideja, ja jedva čekam da se neko od njih javi sa svojim novim podkastom“, rekao je Radinović.

Istakao da mladi ljudi podkast smatraju prirodnim delom medijskog ekosistema, te da u mnogo većoj meri razumeju šta predstavlja i kako funkcioniše.

Novinarka „Narodnih novina“ iz Niša Sonja Vidojković rekla je za UNS da je dobila inspiraciju za realizaciju novog podkasta u periodu koji predstoji i uđe u sasvim novo polje rada.

„Radim u štampanom mediju i do sada se nisam susretala sa podkastima. Zbog toga sam odlučila da se prijavim na ovaj seminar jer smatram da je u internet eri ova forma sve popularnija“, rekla je Vidojković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi