Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  Sandra Žigić – novinarka koja je dobila otkaz nakon porodiljskog: Kako sam nastavila novinarsku karijeru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

31. 05. 2023.

Autor: A. M, A. N Izvor: UNS

Sandra Žigić – novinarka koja je dobila otkaz nakon porodiljskog: Kako sam nastavila novinarsku karijeru

„Ne bojte se da proširujete svoju porodicu, nećete dobiti otkaz“, rekli su novinarki Sandri Žigić iz medijske kuće Luftika, godinu dana nakon što je prethodno otpuštena jer je postala majka. Ovo je, kaže Žigić, bilo ohrabrujuće čuti s obzirom na to da je posle 11 godina rada na RTV-u, kada se vratila sa porodiljskog odsustva, proglašena tehnološkim viškom.

Posle volonterskog, honorornog i ugovora na određeno vreme u RTV--u, Žigić je angažovana preko agencije za privremeno zapošljavanje, a poslednji ugovor koji je sa njima potpisan bio je na neodređeno vreme.

Da je ugovor sa agencijom raskinut, a ona proglašena tehnološkim viškom, saznala je kada je došla u redakciju nakon porodiljskog odsustva.

„Nakon što se porodiljsko završilo, agencija me je proglasila tehnološkim viškom. RTV sa mnom nije imao ništa, iako sam radila i svaki radni dan provodila u toj kući“, rekla je Žigić.

Iz RTV-a su joj tada rekli jedino da joj ne bi odgovaralo zbog deteta da uređuje emisiju koja se emitovala u večernjim satima, što je pre trudnoće radila.  

„Pošto sam radila u redakciji kulturno – umetničkog programa, rekli su da mi svakako ne odgovara da radim emisiju koju sam do tada uređivala, jer ide uveče. Rekla sam im da ja treba da kažem da li mi to odgovara i da li mogu da se organizujem. Bilo je ljudski da mi izađu u susret“, rekla je.

Prihvatila bi, kaže, i rad na drugoj emisiji da su joj iz RTV-a to ponudili.

„Nije ni reč o tome da li sam bila nepodoban novinar za njih nego o ljudskom momentu. Da li je u redu da vi ženu koja kod kuće ima dete od godinu dana ostavite bez posla?“, istakla je ona.

Žigić je javnost obavestila o svom problemu, ali postoje žene koje to nisu učinile.

„Nijedna žena sa istom pričom mi se nije javila. Volela bih da to znači da je moj slučaj usamljen, ali se bojim da nije. Javljale su mi se koleginice koje su bile u strahu kada su čule moju priču, a u tom trenutku su planirale zasnivanje porodice. Plašile su se šta će biti sa njihovim radnim mestima posle trudnoće“, rekla je za UNS.

Bračnim parovima je neophodna finansijska stabilnost, što ženi otežava da istovremeno bude uspešna na poslu i majka. Žigić kaže da joj je olakšavajuća okolnost bila finansijska podrška porodice, kao i činjenica da nije morala da otplaćuje kredit.

Nije razmišljala da odustane od novinarstva ali je bila spremna da se oproba i u bliskim poslovima.

Poslednjih godinu dana radi na portalu Luftika kao novinar i urednik.

„Redakcija Luftike pokazala je ljudski odnos prema meni. Dete mi je često bilo bolesno, ali naišla sam na ljudski pristup za koji želim da postane normalnost, a ne izuzetak. Žalosno je da se kalkuliše koliko ćete imati dece i sve na osnovu toga jer ste žensko i ne znate kakav će poslodavac imati odnos prema vama“.

Sada očekuje drugo dete i uskoro treba da otvori porodiljsko bolovanje. Kolegama iz Luftike je kroz šalu rekla: „Možda se vidimo za godinu dana“.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

01.06.

2023.

Predrag [neregistrovani] u 08:15

To je RTV

Poznajem Sandru godinama i bila je zaista posvećena poslu dok je radila u RTV-u. Ali na žalost u ovoj kući to nije dovoljno. Možete biti posvećeni, stručni, gledani, ništa vam ne vredi ako niste po volji "uredničkog tandema".
Odlični snimatelji, montažeri, mladi novinari angažovani su na privremeno-povremenim poslovima, dok ugovore za stalno, ili na odredjeno dobijaju kadrovi koje je "neko poslao da ne rade ništa". Gledaoci su oterani od ekrana katastrofalnim izborom poslušnih kadrova i nikakvom uredjivačkom politikom. Deset godina uništavanja RTV-a je prošlo, a niko nije ni trepnuo. O ostavkama ne vredi ni pričati, jer to ovde ne postoji. Postoji samo smena neposlučnih, ili nepodobnih. To je danas RTV.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi