Naslovna  |  Aktuelno  |  Sindikalne teme  |  IFJ dao šest saveta za isplatu jednakih zarada novinarkama i novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sindikalne teme

18. 09. 2023.

Autor: UNS/IFJ Izvor: UNS/IFJ

IFJ dao šest saveta za isplatu jednakih zarada novinarkama i novinarima

Povodom Dana jednakih plata, Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je šest saveta za izjednačavanje plata novinarki i novinara.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada (ILO), žene su plaćene 20 odsto manje od muškaraca na globalnom nivou, a novinarstvo nije izuzetak.

Dok neke medijske kuće tvrde da su usvojile platne skale kako bi dokazale svoju dobru volju za jednakom zaradom, pristup unapređenjima, bonusima, naknadama, stvari su u praksi drugačije.

Oko 700 novinarki izborilo se za povećanje plate nakon što je 2020. godine doneta presuda u korist voditeljke Samire Ahmed, koja je bila plaćena šest puta manje od kolege koji je vodio emisiju sličnog karaktera onoj koju je Ahmed vodila.

Smanjenje plata za vreme porodiljskog i trudničkog bolovanja je, podsećaju iz IFJ-a još jedna barijera u jednakom radno-pravnom položaju novinarki i novinara.

Na Međunarodni dan jednakih plata, federacija podseća svetske vlade na važnost usvajanja jakih zakona o jednakosti plata i poziva svetske medije da usvoje jasne principe transparentnosti zarada.

IFJ savetuje redakcije da uvedu platne razrede, javno objavljuju konkurse za sva radna mesta, uspostave politike za jednake mogućnosti, vrše godišnju evaluaciju rada svih zaposlenih i sprovedu reviziju plata, kao i da se pobrinu da se novinarke i novinari nakon roditeljskog odsustva vrate na posao sa istim uslovima rada i platom.

Predsednica Saveta za ravnopravnost polova IFJ-a Maria Angeles Samperio rekla je da razlika u platama polova predstavlja jednu od većih nepravdi u novinarskoj profesiji.

„Vreme je da mediji tretiraju zaposlene jednako, bez obzira na njihov pol i poreklo. Saveti IFJ-a su dobra polazna tačka za ovo. Ohrabrujemo medije da ih koriste i rade ruku pod ruku sa sindikatima kako bi razvili snažnu politiku transparentnosti u svojim redakcijama“, rekla je Samperio.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi