Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Poreska uprava: Podaci o blokadi računa AMG tajni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

10. 07. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Poreska uprava: Podaci o blokadi računa AMG tajni

Poreska uprava nije Udruženju novinara Srbije odgovorila na pitanje koji su razlozi za blokadu računa izdavača Kurira Adria media grupe, pozivajući se na tajnost podataka. „Shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“, odgovoreno je danas iz Poreske uprave.

Podsetimo, u petak, 7. jula, Poreska uprava Srbije blokirala je račune ove medijske kompanije.

U rešenju Poreske uprave čiji je deo objavljen na sajtu Kurira, navodi se da je određena privremena mera obezbeđenja naplate poreza „pošto postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnom njegovu naplatu".

Na sajtu Narodne banke Srbije piše da je Adria media grupa d.o.o. Beograd „dužnik koji ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka“ i da od 7. jula ove godine važi zabrana prenosa. 

UNS je u petak zatražio od Poreske uprave da detaljno informiše javnost o predmetu koji vodi protiv izdavača lista Kurir, Adria media grupe, i razlozima zbog kojih je blokirala račune ove medijske kompanije. 

UNS je podsetio da postoje problemi velikih poreskih dugovanja i u drugim medijskim kompanijama i da list Kurir i njegov izdavač nisu jedini poreski dužnici, te da tim pre UNS traži da se Poreska uprava hitno obrati javnosti i objasni svoje postupke prema ovoj medijskoj kompaniji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi