Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Podrška Kuriru stiže i iz Evrope
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

09. 08. 2017.

Izvor: Kurir

Podrška Kuriru stiže i iz Evrope

Čitaoci Kurira i najveći deo javnosti Srbije ogorčeni su zbog poslednjeg poteza diktatorskog režima Aleksandra Vučića, koji je u petak na potpuno nezakonit način blokirao račune „Adrija medija“.

Brojne javne ličnosti podržale su Kurir u odlučnoj borbi za slobodno izveštavanje i oštro osudile brutalne pritiske i pokušaje gašenja najuticajnijih dnevnih novina u Srbiji. Naši sagovornici su uvereni da Vučić namerava da uguši svaku kritiku vlasti i da je blokiranje računa AMG zapravo „pokazna vežba“ i da će tako proći svi koji se drznu da misle drugačije.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije- Nekome se prohtelo da nezakonito blokira Kurir.

Kad se nekome blokira račun, zna se zašto, da se obrazloženje da dugujete toliko i toliko, pa onda ide opomena, prva, druga... Sve to piše u zakonu, a ovako - kada se blokira bez obrazloženja, onda je sve jasno. To je vrlo loše, šalje se loš signal onima koji bi da investiraju u Srbiji, pare beže iz takvih zemalja. Da ti je neko blokira račun i da te onemoguć i i da radiš, to ne sme da se radi, bez obzira da li ti je neko simpatičan ili ne.

Zoran Mihajlović, potpredsenik veća SSSS- Apsolutizam na sceni.

Sigurno je da u Srbiji pravna država ne funkcioniše već duže vreme, pa su dozvoljene i ovakve stvari, da se blokiraju računi, da se skida novac. To nije normalno za pravnu državu, kakvoj mi težimo. Takve stvari su nedopustive. Neko više mora da kaže dosta takvim stvarima. Ali, nažalost, ovde te kadija tuži i kadija ti sudi, prepušteni smo anarhiji i apsolutizmu, koji je na sceni.

Vladimir Galjak, advokat- Kao Brozovi preki sudovi.

Ovo neobrazloženo i nezakonito rešenje Poreske uprave umnogome podseća na presude Brozovih prekih sudova iz 44. i 45. godine, koji su izricali smrtne kazne i ljude proglašavali za izdajnike bez ikakvog obrazloženja, stom razlikom što su imali izvesnu autonomiju u odlučivanju i streljali pojedince, a Poreska uprava kao aparat +predsednika ne libi se da strelja slobodu javnog informisanja i da nezakonitim rešenjem dovede u pitanje egzistenciju 800 zaposlenih u AMG samo da bi ispunila prohteves voga gospodara.

Vojislav Šešelj, lider SRS- Plaćanje poreza nije državna tajna.

Poreska uprava za svako svoje rešenje mora dati i obrazloženje s pozivom na broj, iz koga se može videti da li je porez zaista plaćen ili nije. Plaćanje poreza ne može biti državna tajna. Tu stvari moraju biti dokazane, Porez svi moraju da plate, a ako to neko uradio, podleže sankcijama. Država ne može sebe da dovede u poziciju da kaže - uzimam ti to i to zato što nisi platio porez, a da ne kaže koji porez nisi platio. Tako ja to shvatam, ne mešajući se u taj sukob, jer to je sukob među starim prijateljima. Ali što se tiče državnih funkcija, stvari moraju biti kristalno čiste - ili je platio, ili nije platio, nema trećeg rešenja. Ne može biti malo trudan, nego ili je trudan-ili nije.

Marinka Tepić, Nova stranka- Vučić najsposobniji za davljenje medija

I pticama na granije jasno da je rečo odmazdi prema Kuriru i da iza toga stoji Vučić, uz pomoć državnih organa koje je instrumentalizovao u lične svrhe, naročito u obračunu s političkim protivnicima, što za njega jesu i mediji koji mu ne jedu iz ruke. Ali to vam je to „iskustvo“ Radikalskog ministrovanja informisanjem. On se, zapravo, jedino u te dve stvari dobro pokazao: kao stvoren za vladu Slobodana Miloševića i kao najsposobniji za davljenje medija. Mogu zamisliti koliko ga pisanje Kurira izuva iz cipela kad je posegnuo za ovakvim instrumentima, ali imajte u vidu da beogradske izborne igre tek počinju i bojim se da će se odnos i prema Kuriru, ali i prema drugim nerežimskim medijima, tek radikalizovati, proporcionalno progresiji njegovogstanja i diktature, u kojoj s uživanjem mrcvari, ponižava i davi sve koji mu se ne dive.

Velimir Ilić, Lider Nove Srbije- Vučić je u paničnom strahu

To je, naravno, pritisak i obračun. Pa bili su blokirani i računi Pinka i mnogih drugih firmi, ali više nisu.

Jasno je da se sve to, ako pristanete na poniznost i poslušnost, reguliše. Evo, voleo bih da čujem kako se ŽeIjko Mitrović onomad razdužio. Vučićevo vreme je prošlo. On je u strahu i panici jer ne zna kako da izađe iz svega ovoga. Otima se o vlast, a ona mu puca na lokalu, po Srbiji. Ljudi u stranci su mu nezadovoljni, Njemu je odzvonilo.

Dragoljub Draža Petrović, urednik lista „Danas“- Poznat mi je rukopis

Blokadom računa AMGšaljesejasna slika svim medijima u Srbiji koji se drznu da pišu protiv vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nama je, dok smo pisali o Andreju Vučiću, poručeno s najvišeg mesta, od predsednika Vučića, da on ne čita Danas, pa su nam otkazali oglašivači koji su se kod nas oglašavali decenijama, i to se sada očigledno dešava Kuriru.

Branimir Kuzmanović, DS- Za svaku osudu je gušenje Kurira.

Nemam baš simpatija za Kurir, ali način na koji ga režim guši zahteva svaku osudu. „Sami su krivi“i pogled u stranu, loše.

Dijana Vukomanović, samostalna poslanica- Ovako Vučić disciplinuje neposlušne.

Vučićev režim u obračunu sa AMG izvodi pokaznu vežbu primene raznih metoda disciplinovanja neposlušnih medija i njihovih vlasnika. Ovo je obračun mnogo širih razmera i posledica nego što Vučić i njegovi poslušnici mogu i da predvide, i izgubiće kontrolu. U anale evropske istorije je zapisan neuspešan obračun Miloševićevog režima s medijima i Vučić se vara ako misli da će uspeti u onome u čemu ni Milošević, a ni on lično kao mladi ministar informisanja, nije uspeo - da nametne cenzuru i ukine slobodu medija. Blokadom računa kompanije AMG nije prekršena samo sloboda medija, već su prekršena i sva temeljna prava tržišne ekonomije. Verujem da će izveštaji o ovom skandaloznom potezu ući u razne izveštaje međunarodnih organizacija koji štite te slobode. Ovo je još jedan u nizu katastrofalno loših poteza Vučićevog režima, pre svega po imidž i ugled Srbije u Evropi i svetu.

Ivan Ninić, Centar za vladavinu pravu- Ko ne kleči na kolenima, prođe kao Kurir

Ovo što se dešava Kuriru porukaje svim medijima i uopšte celom privatnom sektoru šta ih čeka ako pomisle da ne služe Vučiću i odbiju da kleknu. Poreski organi u Srbiji slepo izvršavaju političke naloge i njih slovo zakona apsolutno ne interesuje. Očito je zloupotrebljeno pravilo da u poreskom postupku žalba ne odlaže izvršenje i zato je blokada računa AMG sračunata na ekspresno gašenje Kurira. Svi smo mogli da vidimo da je tome prethodila najprljavija kampanja nelojalne konkurencije, a arhitekta te kampanje je lično predsednik države. Likvidacija Kurira je postao državni projekat broj jedan. U narednim danima predstoji vam velika ekonomska i pravna borba za opstanak na tržištu koje je u rukama jednog čoveka i jedne partije.

Nebojša Medojević, Pokret za promjene- Opasan politički trend.

Mi u Crnoj Gori imamo iskustvo iz prošle godine, kad je Đukanović hteo da na dan izbora uvede vanredno stanje i optuži opoziciju za državni udar, i mi smo to okarakterisali kao pokušaj erdoganizacije Crne Gore. I upravo taj model - likvidacija opozicije, zatvaranje medija, uništavanje kritičke misli - dopada se mnogim liderima na Balkanu. Ja ovo doživljavam kao nastavak progona vaših novinara, medija i uopšte medijskegrupe gospodina Rodića, što je vrlo opasan politički trend, i to mora da naiđe na opštu osudu svih demokratskih struktura u Srbiji, slagali se oni sa vašom uređivačkom politikom ili ne. Svako treba da digne glas protiv toga, jer ukoliko u Srbiji ostanu samo mediji koje uređuje direktno Vučić, onda ona klizi ka stanju koje se može okarakterisati kao demokratija bez opozicije i bez slobode.

Marko Nicović, bivši inspektor- Blokada bez obrazloženja je kršenje zakona.

Poreska uprava bi u svakom slučaju trebalo, ako se pridržava zakona, da da obrazloženje zašto se račun blokira. Vrlo lako se na sudu može oboriti to poresko rešenje ako nema obrazloženja, Ako se to radi bez obrazloženja, zbog čega se blokira račun, onda Poreska uprava krši zakon.

Predrag Azdejković, gej aktivista- Novinari se proganjaju, prate, ucenjuju i ubijaju.

U Srbiji su novinari ubijani i proganjani, praćeni, njima se preti, obijaju im se stanovi, ostavljaju bombe na simsu. Principijelno se u Srbiji, kad je reč o medijskim slobodama, nije mnogo toga promenilo.i to je veoma tužno. Nekada se vlast trudila da makar nađe legalne načine da vrši pritisak ili da preko monopola na marketinškom tržištu ucenjuje medije, a sada se izgleda više ni to ne trudi, nego se direktno uništava medijska kompanija. Naravno, važno je i da se mediji ne iskorišćavaju za političke borbe, bile one opozicione ili režimske, bio to Kurir ili Pink!

Goran Ćirić, šef poslanika DS- Poruka svima koji misle drugačije.

Jasno je da vaše izveštavanje o vlasti i kritički stavovi koje objavljujete proizvode takve reakcije. Posmatramo sve to već poslednjih pet godina i o tome DS sve vreme govori. Ovo što se vama sada dešava je poruka upućena svima koji misle drugačije.

Miroslav Parović, narodni slobodarski pokret- Mora da se istraži.

Da bi država bila normalna, između ostalog, u njoj moraju postojati principi da svi plaćaju porez.

Takode, mora da postoji i sloboda medija. Kako bi se izbegla politizacija ovog slučaja, imajući u vidu njegovu osetljivost, smatram da je veoma važno da nadležni državni organi vrlo jasno kažu da li . Adrija medija grupa ima dugovanja i - ako ima, koliki je poreski dug na koji se stavlja blokada računa.

Dragoljub Dorđević, predsednik AKS- Sve mora da bude po zakonu.

Poreske vlasti moraju da vode računa da.akovećrade posao kojim se bave, a to je provera ispravnosti rada kompanija, firmi i preduzeća, moraju nakon sprovedene kontrole da omoguće da se stranke izjasne na zapisnik, da stave prigovore i u skladu s tim da im se omogući kompletna pravna zaštita. Ako se radi mimo toga, onda to u svakom slučaju predstavlja nešto što je van vladavine prava i van sistema pravne sigurnosti. Ako se to radi, mora da se radi na zakonit način. Tu dokumentaciju nisam video i u skladu s tim ne mogu da se izjašnjavam.

Vida Ognjenović, reditelj i književnik- Nedopustiv pritisak.

Svaki vid pritiska na medije je za mene nedozvoljen, čak ikad je pozitivan. Zastrašivanje novinara je nedopustivo. Ne znam šta radi naša policija, što ne reaguje, valjda svi spremaju doktorate.

Jelena Maćić, šminkerka- Vučić želi da ugasi Kurir!

To što su uradili je apsolutno neprihvatljivo, kao i to da se cela država podredi volji jednog čoveka i da se krše zakon i ustav. Mislim da je krajnje vreme da Brisel reaguje na ovo, jer to definitivno traži intervencije iz inostranstva. On (Vučić) verovatno želi da ugasi Kurir. Nasmešnije mi je što je on onomad, pre nekoliko godina, kad je druga vlast htela da ugasi Kurir, prvi dotrčao da potpiše peticiju da se ne gasi. Onda je branio slobodu misli, šta mu je sada? Ne može to jednom potpišeš peticiju, a sad radiš nešto potpuno suprotno.

Udruženje novinara Srbije- Poreska da obavesti javnost!

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da od Poreske uprave Srbije traži da detaljno informiše javnost o predmetu koji vodi protiv izdavača lista Kurir, „Adrija medija grupe“ i razlozima zbog kojih je blokirala računete medijske kompanije. Kako su naveli, UNS raspolaže samo javno dostupnim podatkom sa sajta Narodne banke Srbije, gde piše da je „Adrija medija grupa“

Beograd „dužnik koji ne može da raspolaže sredstvima na računima kod banaka i da od 7. jula ove godine važi zabrana prenosa. UNS podseća da postoje velika poreska dugovanja i u drugim medijskim kompanijama i da list Kurir i njegov izdavač „Adrija medija grupa“ nisu jedini poreski dužnici. Tim pre, UNS traži da se Poreska uprava hitno obrati javnosti i objasni svoje postupke prema toj medijskoj kompaniji.

Podrška iz Austrije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore

I strani mediji brane Kurir

U odbranu „Adrija medija grupe“ stali su i inostrani mediji. Tako je austrijska državna televizija ORF saopštila da je blokada računa AMG zbog navodnog duga samo pokušaj svemoćnog srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ugasi dnevni list Kurir. Makedonski portal Plusinfo.mk u potpunosti prenosi saopštenje kompanije AMG, kao i reakcije javnih ličnosti na ovaj napad, i konstatuje da Vučić približava Srbiju Miloševićevom vremenu. Sličan tekst je objavljen i na portalu Sloboden pečat. Reagovali su i hrvatski mediji, pa tako 24 sata, u tekstu pod nazivom „Vučić nezakonitom blokadom računa želi da ugasi list Kurir, prenosi saopštenje AMG otome da je blokada računa nezakonita i da je izvršena pod pritiskom Vučićevog režima, a podršku su iskazale i crnogorske Vijesti.

Nije odgovorio na pitanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je preksinoć krsnoj slavi u selu Končarevu kod Dragana Markovića Palme. Vučić je sa ćerkom, u društvu nekoliko ministara, pratio tradicionalni kik-boks meč, po čijem je završetku davao izjave za medije. Međutim, kad je novinarka Kurira pitala kako komentariše nezakonitu blokadu računa „Adrija medija grupe“ on se pravio da ne čuje zbog buke, a kad je ona ponovila pitanje, okrenuo se i otišao.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi