Naslovna  |  Aktuelno  |  Slučaj "Kurir" (2017)  |  Vlast zabranila reklamiranje u Kuriru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Slučaj "Kurir" (2017)

24. 09. 2017.

Izvor: Kurir

Vlast zabranila reklamiranje u Kuriru

Finansijski pritisak na kompaniju „Adrija medija grupa", u čijem je sastavu Kurir, ne jenjava pošto je firmama i institucijama u državnom vlasništvu zabranjeno oglašavanje u najtiražnijem dnevnom listu!

Političari na vlasti na taj način pokušavaju da unište, ućutkaju ili otmu Kurir i o tome jasno svedoče podaci o prihodima koje medijske kuće dobijaju od oglašivača izdržavnogsektora.

Dok Kurir trpi velike finansijske gubitke zbog zabrane oglašavanja velikih kompanija i institucija u državnom vlasništvu istovremeno se medijima koji podržavaju političare na vlasti omogućava da ostvare veliki profit upravo reklamiranjem javnih preduzeća, agencija, ministarstava, lokalnih samouprava u tim glasilima.

Prihodi lista Kurir od oglašavanja naglo su opali baš od polovine ove godine, kada su političarima na vlasti zasmetali kritički tekstovi našeg lista o njihovom radu.

Novac samo podobnima

Prihodi lista Kurir od oglasa velikih kompanija i institucija u državnom vlasništvu u periodu januar-maj 2017. godine kretali su se od oko dva miliona do 4,5 miliona dinara na mesečnom nivou.

I baš u junu, što se poklapa sa naglašenim nezadovoljstvom vladajuće strukture kritičkim tekstovima objavljivanim u Kuriru, prihodi od reklama naglo opadaju - u tom mesecu iznosili su 891.000 dinar.

Dok su u drugim medijima prihodi od reklama od državnih firmi išli skoro i do 10 miliona dinara, Kurir u julu nije dobio ni dinar, a u avgustu je prihod bio i desetrostruko niži od pojedinih glasila - 732.000 dinara.

- U hibridnim sistemima kao što je naš zabrana oglašavanja u mediju koji je kritičan prema vlasti formalno nije zabranjen. Može se, dakle, pisati i govoriti šta god, ali ćete trpeti finansijski pritisak. Ne isplati se napadati vlast. Novac dobijaju mediji koji su neutralni, podržavaju vlast i(li) se bave lakim temama. Rešenje je da se institucionalno smanji velika koncentracija moći, za šta je potrebno vreme i da se država makne s tržišta - komentariše ekonomista Aleksandar Stevanović.

Protivzakonita blokada Podsetimo, posle neprekidnih napada, zabrane prodaje na kioscima i pritisaka preko poreske inspekcije, brutalnim napadom i zloupotrebom ovlašćenja izvršne vlasti, pre više od tri meseca potpuno su protivzakonito blokirani svi računi AMG.

Poreska uprava do danas nije utvrdila nikakvu poresku obavezu. Takođe, nije navela nijednu okolnost iz koje proizilazi da eventualno utvrđeni porez neće biti plaćen.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi