Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  REM zabranio emisiju televizije Hepi „Goli život“ na nedelju dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

REM zabranio emisiju televizije Hepi „Goli život“ na nedelju dana

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je zbog govora mržnje u emisiji „Goli život“ na televiziji Hepi izrekao privremenu meru zabrane prikazavanja te emisije na sedam dana. Hepiju je, istovremeno, izrečena i mera upozorenja zbog uvreda koje Dragan J. Vučićević, glavni urednik i vlasnik „Informera“ uputio glavnom uredniku nedeljnika NIN Milanu Ćulibrku, gostujući u jutarnjem programu.

Osim ovih odluka, članovi Saveta odlučili su i da se pokrene postupak za izricanje mere jer je lider Liberalno-demokratske partije u emisiji „Dobro jutro, Srbiju“ na istoj televiziji vređao advokata Gorana Petronijevića, a da pri tome voditelji nisu reagovali.

Predstavnici televizije Hepi koji su na ovoj sednici trebalo da se izjasne, po drugi put se nisu se pojavili, što je na sednici izazvalo komentare da se na taj način „nipodaštava“ rad REM-a.

Članova REM-a su, obrazlažući meru zabrane prikazivanje emisije „Goli život“ u kojoj je Mihajlo Ulemek vređao lidera LDP-a, naveli da su televiziji Hepi nedavno bile izrečene mere zbog njihovog programskom sadržaja, ali da se kršenje zakona i podzakonskih akata ponavlja na toj stanici.

U toj emisiji bilo je elementa govora mržnje na račun lidera Liberalne-demokratske partije Čedomira Jovanović, rekli su članovi Saveta.

Olivera Zekić na sednici je rekla da se problem ponavljanja emitovanja takvih sadržaja može rešiti jedino promenom zakona, odnosno da REM direktno naplaćuje kazne pružaocima medijskih usluga. „Nisam za zabranu televizijskih formata, jer je to vrsta cenzure“, rekla je Zekićeva.

Slobodan Cvejić, međutim, smatra da je potrebno zabraniti program televizije na više od 24 sata. „Ne mislim da se uvođenje drakonskih novčanih kazni može rešiti taj problem“, rekao je Cvejić, koji je naglasio da se upravo na ovom primeru vidi „kulminacija“ neefikasnosti izrečenih mera.

Na sednici se polemisalo i da li je u slučaju vređanja glavnog urednika NIN-a Milana Ćulibrka u jutarnjem programu na televiziji Hepi reč o greški novinarke koja je vodila program ili pak uredniku koji je trebalo da prekine program.

Višnja Aranđelović istakla je da se na ovom slučaju vidi da je novinarka pokušala da „upristoji“ glavnog urednika Informera Dragana J. Vučićevića u emisiji, ali da su uvrede koje je on izrekao nedopustive, jer je Ustavom garantovano pravo na dostojanstvo. Smatra da je emisija „Goli život“ zaslužila strožu meru, zato što je reč o snimljenoj, a ne živoj emisiji.

Judita Popović kazala je da bi pitala Milomira Marića, glavnog urednika televizije Hepi, da li su novinari te televizije oni „koji generišu takvu vrstu nastupa“ kod gostiju. „Reč je o sistematskom pristupu. Te emisije su koncipirane da dođe do incidenta. Ako postoji namera i da se pošalju političke poruke, to je veći problem“, rekla je Popović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi