Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Šta sve mladi snimatelj treba da zna kada krene na demonstracije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 07. 2020.

Autor: Aleksandar Cvrkotić, snimatelj N1 Izvor: UNS

Šta sve mladi snimatelj treba da zna kada krene na demonstracije

„Ukoliko se držite u grupi sa kolegama iz drugih kuća - manja je šansa za ekskluzivu, ali veća da nećete stradati“, kaže snimatelj televizije N1 Aleksandar Cvrkotić koji je u ekipi sa reporterkom te televizije Jelenom Zorić slikom prenosio šta se dešava na demonstracijama na beogradskim ulicama. UNS prenosi savete snimatelja N1 Cvrkotića mlađim kolegama kako da rade u kriznim situacijama.

Svaki odlazak u zonu bilo kakvih nemira i sukoba nosi sa sobom povećan rizik. Ako niste spremni na to, pokušajte da tamo ni ne idete. Porazgovarajte sa svojim poslodavcem i probajte da nađete zamenu. Nije to pitanje hrabrosti već lične odluke i mislim da je važno sa kakvom energijom pristupate takvom zadatku. „Hladna glava“ će vam pomoći da se zaštitite, ali i da svoj zadatak obavite što kvalitetnije.

Različiti faktori mogu ugroziti vašu bezbednost - zato se što bolje pripremite. Oprema za snimanje koju nosite treba da sadrži sve što vam je neophodno za najmanje nekoliko sati rada. Osim kamere treba da ponesete dovoljan broj baterija za sve uređaje, kao i memorijske kartice. Stativ je stvar izbora - svakako će pomoći kada je slika u pitanju, ali i odmoći kada treba brzo promeniti lokaciju. Rasteretite se suvišne opreme. Ako imate bežičnu tonsku opremu ostavite tonske kablove ili ponesite jedan, najkraći kabl. Svetlo držite uvek na kameri. Osim za snimanje može vam poslužiti i umesto baterijske lampe. Namenski ranac za kameru i opremu je sam po sebi težak i kabast pa bi bilo bolje da baterije i opremu koju ste izabrali kao neophodnu stavite u neki lagan, ali izdržljiv ranac, jer kamera će vam ionako sve vreme biti u rukama. U taj ranac možete staviti i šlem, zaštitnu masku, vodu, neki enerdži bar, maramice, dodatni komad odeće… Odeća treba da pokriva što veći deo tela. Čizme ili duboke patike su bitne za bezbednost jer sa plitkom obućom rizikujete da u nekoj gužvi ostanete bez iste ili da povredite zglob. O sandalama, papučama i sl. nemojte ni razmišljati. Baterija na telefonu bi trebalo da je puna. Sa polupraznom baterijom ili baterijom smanjenog kapaciteta rizikujete gubitak komunikacije sa kolegama.

Osim opreme za snimanje preporučljivo je imati i opremu za zaštitu. Pre svega zaštitni šlem, biciklističku kacigu, „bum kapu“ ili nešto slično. „Gas maska“ je nezamenljiva ukoliko dođe do korišćenja suzavca. Ako možete da birate, neka maska ima što šire vidno polje. „Kornjača“ za motor, skijanje i sl. može pružiti dodatnu zaštitu. Obavezno istaknite novinarsku akreditaciju, ali budite spremni da je po potrebi i sklonite.

Ukoliko ne poznajete teren pogledajte mape reona na internetu - kakav je raspored ulica, parkova, vodenih površina… Dođite malo ranije pre zakazanog događaja kako bi ste ispitali okolinu. Obratite pažnju gde je raspoređena policija, a gde se okupljaju demonstranti.

Pokušajte da steknete utisak kakvog profila su prisutni građani. Ukoliko vam se čini da pripadaju grupama koje su sklone nasilju nemojte im nepotrebno prilaziti i izazivati ih svojim prisustvom. Ukoliko energično negoduju zbog vaše pojave nemojte čekati ili ulaziti u raspravu pozivajući se na zakon, pravo na slobodu kretanja.. Savet je jednostavan - sklonite se. Pokušajte da nađete poziciju sa koje imate dobar pregled situacije, a gde se osećate koliko - toliko bezbedno. Građani vas mogu podržavati, ali i kritikovati. Morate konstantno procenjivati situaciju i kretati se u skladu sa tim. Gledajte da uvek imate odstupnicu – pravac kojim možete da se izvučete iz opasne situacije. Nemojte ostati u „džepu“ – prostoru koji je sa svih strana okružen preprekama i/ili osobama koje bi mogle ugroziti vašu bezbednost.

Bilo je primera kada je policija dobijala naređenje da napadne izveštače, pa vam u tom slučaju opasnost preti od organa reda. A, isto tako koordinisane grupe demonstranata mogu dobiti slične instrukcije, pa da osobe koje ste pre toga satima snimali odjednom postanu agresivne i žele da vam naude. Ukoliko osetite njihovu promenu raspoloženja odmaknite se. Pokušajte kroz komunikaciju sa policijom, kako onom u uniformi tako i onom u civilu, kao i sa demonstrantima, da ocenite situaciju. Da li je bolje biti iza kordona, ispred, pored, u masi demonstranata ili se izvući dalje na bezbednu distancu.

Ukoliko se držite u grupi sa kolegama iz drugih kuća - manja je šansa za ekskluzivu, ali veća da nećete stradati. Ukoliko imate i novinara sa vama pazite jedno drugom leđa. Često ste sa svojom koleginicom/kolegom licem u lice tako da zajedno pokrivate vidno polje od 360 stepeni. Skrenite pažnju jedno drugom na sve što primetite, a tiče se bezbednosti i izveštavanja. Ukoliko čujete zvuk motornog vozila odredite gde se nalazi i kojim pravcem ide. Sklonite se ukoliko mu stojite na putu.

U slučaju da demonstranti gađaju policiju, procenite pravac i domet predmeta, pa se sklonite van domašaja. Nemojte tražiti dobar kadar pod kišom kamenja. Po potrebi tražite zaklon iza bandera, vozila, zidova... 

Nemojte ni u jednom trenutku zaboraviti da je slika u vašoj kameri slika vaše stvarnosti. Gledaoci mogu biti kilometrima daleko i iz udobnosti svog doma gledati taj prizor bez opasnosti kojoj ste vi izloženi. Zato prvo priprema, a zatim obazrivo i staloženo na zadatak.

Na kraju, želim kolegama i sebi da nam profesija postane dosadna i da nemamo više ovakvih događaja, a do tada srećno!

* Autor je snimatelj N1 Aleksandar Cvrkotić. Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

05.08.

2020.

Cvrle [neregistrovani] u 15:01

Re: Hvala!

Kada pohvala stigne od veterana i profesionalca kao što je fotograf Srđan Ilić Gremlin onda ona ima posebnu težinu. Hvala!

Odgovori
čet

16.07.

2020.

Srđan Ilić Gremlin [neregistrovani] u 10:37

Cvrle pro !

Cvrle sve lepo objasnio, ne bi ja tu ništa dirao, osim da dodam da ponekad "kontakt" sa policijom koju znate od ranije može da pomogne u radu.
Svakako respect za pokrivanje nereda, za tebe i Jecu Zorić.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi