Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Skupštinska sednica u Svilajncu otvorena samo za povlašćene medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 08. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Skupštinska sednica u Svilajncu otvorena samo za povlašćene medije

Urednik sajta „Resavski poštonoša“ i osnivač Televizija Resava Rade Đorđević obavestio je Udruženje novinara Srbije (UNS) da je medijima u Svilajncu zabranjen ulazak na sednice Skupštine opštine. Epidemiološka situacija, ali i nedovoljno mesta za novinare u sali, razlozi su za ovakvu „nezvaničnu“ odluku, objašnjava novinar.

Poslednja sednica Skupštine opštine Svilajnac održana je u subotu, 1. avgusta. Par dana pre te sednice, mediji su u toj opštini obavešteni da nema dovoljno mesta za njih u sali Centra za kulturu, gde se one inače održavaju.

Ipak, novinar Đorđević tvrdi, da jedino za „povlašćenu“ televiziju u Svilajncu ta „zabrana“ ne važi. Na pitanje o kojoj „povlašćenoj“ televiziji je reč, Đorđević nije želeo da otkrije.

„Zvanične zabrane nema već samo usmenih preporuka rukovodstva opštine. Zakazivanje sednica na brzinu bez prisustva javnosti dovode u sumnju rad lokalnog parlamenta. Šta se krije od javnosti? Informacije o radu lokalne samouprave moraju da dobijaju svi mediji, a ne selektivno, pojedini koji su bliski lokalnoj vlasti“, objašnjava za UNS Đorđević.

Novinar je zato poslao lokalnoj vlasti u Svilajncu zahtev da mu se dostave informacije o odlukama koje su donesene na poslednjoj sednici Skupštine opštine zato što je ona, kaže, dužna da obaveštava javnost o svom radu preko medija.

Ovaj zahtev usledio je nakon što je njegovom snimatelju na prethodnoj sednici Skupštine opštine zabranjeno da prisustvuje u sali zbog virusa, iako su prethodno iz opštinske službe dobili potvrdu da mogu da snimaju.

„Navodno na dan održavanja sednice doneta je odluka, koju nismo dobili pisano, da je novinarima zabranjen ulazak u salu kako se ne bi povećavao broj lica zbog epidemije. Skupštinu čine 47 odbornika, a u opštini nije proglašena vanredna situacija“, ističe Đorđević i dodaje da ta sala ima mesta za oko 200 osoba.

Smatra da je virus korona bio „izgovor“ kako bi rad TV Resavi i „Resavskom poštonoši“ bio onemogućen.

Đorđević je inače osnovao privatnu Televiziju Resava i obnovio list „Resavski poštonoša“, kada je vlast u Svilajncu 2008. godine izbacila redakciju iz opštinskih prostorija i tako ih ugasila. Od te godine, kaže, iz opštine ne dobijaju ikakve pozive da izveštavaju sa događaja.

„Pod ‘embargom’ su za našu redakciju čak i informacije o odlukama kriznog štaba i prskanju komaraca, ali i druge teme koje su od interesa za javnost“, kaže on.

Na pitanje zašto novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju sednicama, u Opštini Svilajnac UNS-u nije odgovoreno.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi