Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Na šest portala za tri meseca Kodeks novinara prekršen 2.829 puta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 09. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Na šest portala za tri meseca Kodeks novinara prekršen 2.829 puta

Građani moraju da ukažu redakcijama i novinarima da ne žele da čitaju tekstove u kojima se krši novinarski kodeks, posebno kada je reč o izveštavanju o žrtvama tragedija, rečeno je danas na tribini Saveta za štampu, koji je za tri meseca ove godine u tekstovima na šest portala zabeležio 2.829 prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

U 1.564 teksta na portalima Srbija danas, Telegraf, B92, Espreso, Mondo i 021, od aprila do juna ove godine, zabeleženo je ukupno 2.829 prekršaja, pokazuje monitoring Saveta za štampu. Najviše prekršaja imao je portal srbijadanas.rs (1.268 prekršaja), a najmanje sajt 021.rs (38 prekršaja).

Posmatrani mediji u najvećoj meri se nisu pridržavali novinarskog kodeksa u izveštavanju o tragedijama, nepotrebno otkrivajući detalje nesreća ili informacije o žrtvama, rečeno je na tribini ovog samoregulatornog tela koje prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima.

„Moramo da podižemo svest čitalaca da znaju da se takvim sadržajima u medijima, koje čitaju, povređuju nečija prava. Treba da se stave u poziciju porodica o kojoj se izveštava i da se obrate tim redakcijama da ne žele to da čitaju“, rekla je Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu.

Iz rezultata istraživanja Saveta za štampu, zaključuje se da je za posmatrane informativne portale, koji nemaju štampana izdanja, „najproblematičnija poglavlja“ Kodeksa novinara Srbije koja se odnose na istinitost izveštavanja, poštovanje privatnosti, dostojanstva i integriteta osobe o kojoj se izveštava i novinarsku odgovornost.

Generalna sekretarka Saveta za štampu kaže da su predstavnici Saveta za štampu razgovarali i sa novinarima i urednicima koji objavljuju vesti iz rubrike hronika. Opravdanje urednika je da takva vrsta sadržaja donosi klikove, čitanost, a novinara da ne mogu da dođu u redakcije „bez krvavih detalja“ koji drugi mediji, sličnog formata imaju.

Od početka godine Komisija za žalbe Saveta za štampu primila je 131 žalbu pojedinaca i institucija na sadržaje medija, što je stopostotno uvećanje u odnosu na prošlu godinu. Ta komisija je u samo 12 slučajeva utvrdila da Kodeks novinara Srbije nije povređen.

Bojan Cvejić, član Komisije za žalbe Saveta za štampu na današnjoj tribini je rekao da je važno da se zaustavi neprimereno medijsko izveštavanje o tragičnim događajima.

 „Razumemo da su porodice žrtava u tim trenucima u šoku i ne obraćaju pažnju na medijsko pisanje. Apelovali bismo na njihove komšije, rođake da im u takvim situacijama pomognu i da zaustave takvo pisanje, kojim se uništavaju njihovi životi i potraže moralnu pravdu pred Savetom za štampu“, rekao je Cvejić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi