Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Preminuo Borivoje Ugrinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 11. 2020.

Izvor: UNS

Preminuo Borivoje Ugrinović

Borivoje Bora Ugrinović novinar, književnik i televizijski stvaralac koji je ostavio traga u TV redakcijama u Prizrenu, Prištini, Beogradu, Nišu, Prokuplju i Gnjilanu preminuo je juče u Nišu. Tokom ratnih godina 1998-1999. bio je izveštač sa Kosova i Metohije i juga centralne Srbije.

Posebno je zapažen njegov rad na dokumentarnom filmu gde je dobio više zapaženih nagrada na festivalu dokumentarnog filma GRAFEST u Gračanici. Nagrađivani su njegovi filmovi „Život po Jevanđelju“ i „Moj zavičaj“.

Objavio je knjigu pripovedne proze „Putešestvije starim i novim svetom“ i zbirku pesama „Nemiri prošlosti“.

„Ugrinovićevo Putešestvije starim i novim svetom je knjiga proze koja pokazuje da je autor prerastao zahteve svoje profesije dočaravanjem ambijenta svog rodnog grada i kosovskog usuda“, rekao je o ovoj knjizi novinar i publicista Đorđe Jevtić.

„Izgubili smo divnog i časnog kolegu, čoveka koji je nesebično delio svoje znanje i bio do kraja svog života profesionalno i životno vezan za svoj zavičaj i sve nas. Godinama smo radili zajedno na vrlo osetljivom terenu, pogotovo u onom periodu, kada su Srba bili posebno diskriminisani. Sećam se da mesecima nismo imali struje i u takvim okolnostima smo pravili po jednu TV emisiju i javljali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji. Ovde je video svoju budućnost, kupio plac u nameri da se preseli iz Niša i da živi u Kosovskom Pomoravlju“, izjavio je Jovan Simić novinar RTV „Puls“ i član Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije izražavaju iskreno saučešće porodici i kolegama sa kojima je radio.

Borivoje Ugrinović rođen je i Prizrenu 1961. godine. Završio je Učiteljski fakultet u svom rodnom gradu. Bio je član Udruženja novinara Srbije, Društva novinara Kosova i Metohije i Društva književnika Kosova i Metohije. Mesto i vreme sahrane Borivoja Ugrinovića biće naknadno objavljeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi